24
Jan

Republica

   Posted by: admin   in Morala Minimala

Cicero.

.

.

Traim intr-o Republica.

Unii dintre noi… mai nou… vrem Demisii; demisia Presedintelui, Primului-Ministru, Guvernului, Parlamentului.

Vrem Destructurarea Republicii defapt!.. si cativa shmekeri isterici vor Monarhie defapt!

Este un Pericol ceea ce vor unii dintre noi… mai indignati din fire. Este un pericol - Prostia!

Prostia celor care Habar nu au ce inseamna Republica dar… vor sa renunte la ea.

……………………………………………………

Republica au inventat-o Romanii. Vine din expresia latina: “res publica”.

Principiul Separarii Puterilor in Stat porneste de la “omul republicii romane” - Polybius (click)… si ajunge la Tripartitia Clasica, Iluminista, a lui Montesquieu (click): Puterea Legislativa, Judiciara si Executiva.

Marcus Tullius Cicero scrie in sec. I i.e.n. lucrarea in sase volume - intitulata: “De re publica”(click).

In sec. I i.e.n. “Republica” era mai mult decat o realitate… era o Filosofie!

……………………………………………………….

Diferenta majora intre Republica si Monarhie este Sursa Puterii Suverane!

In prima forma, Sursa este Electiva. Democratia Reprezentativa!

In a doua forma, Sursa este Ereditara.

REPUBLICA, prin fundamentarea ei in Principiile Democratice… se OPUNE urmatoarelor forme de guvernamant:

1. Monarhiei,

2. Aristocratiei,

3. Oligarhiei,

4. Theocratiei,

5. Dictaturii.

… se opune tuturor formelor de guvernare care ne “surad” noua… ca bobor.

Pacat de Numele pe care il Purtam.

…………………………………………………………….

Republica este un Edificiu Geometric - rezultat din asamblarea Ordonata si Functionala a Trei Parti, din cate trei parti fiecare:

I.     Executiv / MonArhie / Presedinte

II.   Legislativ / AristoKratie / Senat

III. Judiciar / DemoKratie / Electorat

In afara acestui Careu… de Trei pe Trei… nu exista Politica.

……………………………………………………………

Iata cum… dorind se schimbam ce nu stim si… amenintand ceea ce nu intelegem, riscam sa sfarsim… prost.

.

Vlad Totoianu

This entry was posted on Tuesday, January 24th, 2012 at 7:40 pm and is filed under Morala Minimala. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

8 comments so far

Dan
 1 

Domnule Vlad Totoianu,
Pentru inceput doresc sa va felicit pentru rezultatele excelente obtinute pe teren, in domeniul arheologiei. V-am urmarit cu interes postarile, chiar daca nu rezonam cu multe dintre ele. Imi pareti prea incrancenat, in exprimare, si categoric in anumite chestiuni care sunt foarte neclare si interpretabile, cel putin la nivelul meu de cunoastere si intelegere. Iar pentru a patrunde sensul scrierilor dumneavoastra as dori sa-mi raspundeti la cateva intrebari:
1. Care e personalitatea de origine romana, din orice domeniu si din orice timp, pe care o admirati, si de ce?
2. Ce calitate pozitiva credeti ca are poporul (nu boborul) roman?
3. Considerati ca actualei puteri politice din Romania i se cere demisia pe nedrept?
Cam acestea sunt intrebarile, si sper ca imi veti ierta indrazneala de a va cere sa imi raspundeti la ele.
In ceea ce priveste forma de guvernare, REPUBLICA, aplicata la poporul roman, mi se pare nepotrivita, cel putin. Nepotriveala care vine de la Sursa Puterii Suverane, adica majoritatea populatiei, care in cazul nostru e tampita. Problema e cu votul universal. Un vot selectiv, bazat pe gradul de educatie si pe IQ al votantului cred ca ar aduce rezultate superioare in ceea ce priveste progresul societatii.
Am convingerea ca cei de la putere, de 20 de ani incoace. nu sunt reprezentantii REPUBLICII, ci doar rezultatul unei manipulari bine facute, aplicate unei mase de oameni indobitociti de catre comunism si nu numai. Iliescu/Basescu nu sunt decat fete hade ale aceleiasi monede.
In alta ordine de idei, am aici un filmulet care cred ca va va interesa:(link youtube). De religie sunt crestin ortodox, si sunt de parere ca religia crestina nu este un concept malefic si distructiv, in schimb institutiile sale au denaturat sensul mesajului. Dar prefer sa nu intru in polemica cu dumneavoastra pe aceasta tema.
Cu respect,
Dan.

January 26th, 2012 at 6:30 am
 2 

Va salut.

1. Sunt multi… si geniali: Oberth, Coanda, Gusti, Culianu, Racovita, Palade, Paulescu,Titeica, Moisil… si nu indraznesc sa pun “etc” dupa nici unul din ei.
Cu toate acestea…
Nu suntem “cei mai…”, nici “singurii…”, nici “primii…”
Cu toti acestia…
Nu se vede in Romania,.. in romani,.. pe strazi,.. in dezbateri,.. in Ce si Cum suntem… Nu se vede ca i-am fi avut - pe Ei, Geniile, Exceptionalii.
2. Suntem dibaci (… dar nu constructivi). Invatam repede (…dar nu pentru Viata).
3. Demisia(…de orice fel) nu este o solutie favorabila. Schimbarea in virtutea unei Alegeri, insa,.. da!.. este! Votul este Esential - ca Exercitiu Civic al Democratiei.
Fara Exercitiu… degeaba predai… orice! Avem nevoie de Practica.
Avem nevoie de Dialog asupra Fundamentelor; ca de exemplu: Republica, Democratia,..(si…iar ezit sa pun “etc”)
In legatura cu filmul:
Este opera unor scelerati. Nazismul si Bolsevismul sunt fetele aceleiasi Monede… iar “Teoria Conspiratiei” este tonomatul propagandistic actionat de aceasta moneda.
Din pacate,.. vehiculam moneda aiurea. Unii, chiar o “tezaurizeaza”… si atunci apar Utopiile si Macelurile.
Setea de Cunoastere si Ratiunea - amandoua, strict individuale… sunt, din pacate, singurele “unelte” ale Omului in Timp.
Ce este ingrijorator… este felul de a “corupe” adevaruri - prin inglobarea lor in diverse Ideologii. “Locul” adevarurilor este in Stiinte si Dialog.
“Adevarurile” sfarsesc terfelite in Ideologii Aberante. Adevarurile trebuie sa fie Fecunde; sa duca mai Departe - spre “Buna-Stare”; sa nu “duca” spre Gropi Comune!
In aceasta prosteala generalizata… trebuie sa Citim! Sa avem un Drum! Sa avem parteneri de Dialog!

Va multumesc pentru Opinia Exprimata.

Cu respect:
Vlad Totoianu

January 27th, 2012 at 4:28 pm
Dan
 3 

Consider ca aveti perfecta dreptate. Nu suntem nici “cei mai” , “singurii” si nici “primii” , in bune sau in rele!

Dupa ce am calatorit prin lumea larga, pot spune ca nu trebuie sa avem nici un fel de complexe fata de nimeni, nici de inferioritate dar nici de superioritate. Ar trebui sa ne mahneasca comportamentul grobian al multor conationali, dar nu sa ne faca sa ne tinem capul in jos fapte care NU ne reprezinta. Sa fim constienti ca nimeni nu ne face de rusine decat noi insine, prin atitudinea si faptele noastre.

Cu Teoria Conspiratiei … nu stiu ce sa zic. Tind totusi sa cred ca e invers decat spuneti dumneavoastra: “Teoria Conspiratiei” , care nu mai ramane doar in teorie, duce la rezultate de laborator scapate de sub control ca socialismul national/international, dupa cum bine spuneati, fatete ale aceleiasi monede. Bilderberg, Masoneria, Mafia (a carei existenta a fost negata ani la rand de catre Statul Italian) sau mai stiu eu ce organizatii secrete sau discrete nu sunt cluburi in care batranei simpatici isi beau ceaiul nevinovat. Exista, dar asta nu trebuie sa serveasca drept scuza la toate neamplinirile noastre si nici motiv sa ne complacem in nepasare.

Referitor la cine au fost strabunii… Ei bine, nu cred ca asta ar trebui sa ne framante pana la exasperare. Nu cred ca e important daca ne tragem din slavi (ce bine ar fi sa ne fi tras din slavii care au intemeiat Croatia, Cehia sau Polonia - tari de o civilizatie admirabila la ora actuala dar si in trecut), huni (mare admiratie pentru unguri, majoritatea prietenilor mei sunt unguri, chiar daca au o incapatanare si un complex de superioritate nu doar fata de noi, si care le-a adus multa “nepopularitate”), germanici (in opinia mea saditori de civilizatie, chiar daca nu-mi explic ororile din WW2), cumani, daci, evrei, agatarsi sau toate combinate (cel mai probabil). Istoria si arheologia nu vor da un raspuns clar la aceasta “problema”.

Doreste cineva sa stie ce suntem? Genetica cred ca e cea mai in masura sa raspunda. Istoricii trebuie sa serveasca adevarul si sa vegheze ca acesta sa nu fie deformat si folosit in diverse scopuri de propaganda.

Important este ca prin cunoastere, perfectionare, bun simt, disciplina, harnicie sa reusim sa tinem pasul cu celelalte natiuni sau chiar sa fim un exemplu.

Filmuletul pe care l-am postat mai inainte, mi se parea ca reflecta cateva posturi mai vechi ale dumneavoastra referitor la relatia crestinism/religii precrestine. Chiar nu m-a interesat ca a fost facut de organizatie NeoNazista din grecia daca nu ma insel, si nici scopul acelui filmulet nu imi este prea clar (parca propovaduia cunoasterea in detrimentul ignorantei crestine - putin important acuma). Se pare ca am inteles complet gresit si imi cer scuze daca, fara sa vreau, am ofensat.
La sfarsitul mesajului dumneavoastra am vazut ca faceti apel la lectura. Macar acum sper ca am inteles bine mesajul (link youtube)

Multa sanatate si succes!

Cu respect :
Dan Baditoiu

January 28th, 2012 at 8:41 pm
 4 

Va salut.

“Teoria Conspiratiei” se vrea seducatoare iar scopul este proiectia unui “Bau-Bau”.
Ce “spune” defapt aceasta “teorie”?

1. Lumea este Condusa!
Uau… tare… E firesc sa fie asa! As avea angoase daca NU ar fi condusa.

2. Sunt mai multe “organizatii” care conduc lumea!
Fain!.. Competitia genereaza Performanta.

3. Organizatiile astea ne vor… “raul”!
Aha…

In viata depinde de care parte a “concretului” te situezi… iar in orice Structura - cu cat esti mai “jos”, cu atat lucrurile sunt mai simple.
Asa ca… nimeni nu ne opreste sa Conducem. Luptam impotriva Fricilor Noastre - in primul rand.
In concluzie…
Cei care invart “flasneta conspiratiei”… ne vor “raul”.
Raul este Frica. Raul este Prostia.
……………………………………………………..
In legatura cu Genetica…
Opinez ca suntem… Ce si Cum Afirmam; Ce si Cum Facem; Ce si Cum suntem “Vazuti”.
Toate acestea vin din “istoria” noastra (individuala si comunitara). Traim in Romania din Gandurile “Noastre”, din Faptele “Noastre”, din “Ziarele Lor”.
Depinde… de noi… in primul rand. Si incepe cu fiecare dintre noi.
Identitatea fiecaruia dintre noi conteaza.
Aici este miza.
Un cetatean “romanic” va face “lucrurile” intr-un fel. Cetatean/Presedinte/Republica.
Un individ “oriental” va suporta “realitatea” in alt fel. Individ/Conducator/Satrapie.
Noi, ca romani, putem alege sa fim “orice” din “toti care s-au vanturat si ‘nmultit p’acilea”.
Dar…
N-ar fi mai simplu… sa fim “ce” suntem deja? Adica:
Români vorbitori de Limba Româna in România…
Adica Romanici… Adica Europeni… Adica Responsabili.
Mai simplu… adica mai “normal”.

Cu respect:
Vlad Totoianu

January 29th, 2012 at 2:18 am
Dan
 5 

Buna seara!
Problema mea cu Teoria Conspiratiei nu e ca suntem condusi! Problema e CUM suntem condusi! Ma uit in jur si mi se pare ca e loc de mult mai bine! Asta ar trebui sa va dea angoase! Puternice.

In momentul in care acceptam ca lumea este condusa de mai multe organizatii, mai mult sau mai putin secrete, chestiunea cu republica, democratia, votul, dialogul, cetateanul, presedinte, etc. se reduce la un simplu exercitiu fara o insemnatate capitala.

Nu spune nimeni ca organizatiile ne vor raul. Ele doar is urmaresc scopul fara sa se framante prea tare cu ce mijloace. Nu imi aduc aminte de nici un proces al celor care au finantat ascensiunea la putere a lui Hitler. Si ei sunt vinovati pentru cursa spre Gropile Comune!

Asta e ce ma nelinisteste, ca acestia nu raspund in fata nimanui cand fac greseli, si incet incet incep sa se creada Zei, si nu sunt!

Iar povestea frumoasa cu Republica… e veche dar totusi noua! Dupa disparitia ei din spatiul public de pe vremea romanilor, a reaparut ca o scanteie in Europa cu Revolutia Franceza (sangeroasa treaba) iar mai apoi ca o valvataie pe la 1848, initiata de… , cu scopul de a…

Doar asa pot ajunge lichele, oameni fara trecut, fara prestanta, fara onoare si scrupule ca cei din actuala clasa politica, sa conduca tari si destine! Cu monarhia parca era ceva mai curat. Poporul avea un reper, un model. Monarhia putea sa-i dea tembelului o solutie prin exemplu propriu.

Chiar daca mai dadea unul tara de gard, parca i se ierta mai usor gresala cand te gandeai ca a avut un tata, unchi, bunic sau strabunic care a reusit sa faca tara “ca Soarele sfant de pe cer”. Parca iti vine sa lupti sa-i repari gresala. Dar asa, cand ai un prim-ministru al carui bunic a fost omorat in bataie de catre consateni pentru ca era un sustinator al colectivizarii la el in sat fiind printre cei mai saraci de acolo (am citit undeva chestia asta, dar nu garantez ca e si adevarata, doar foarte probabila), parca ti se face lehamite!

Pe langa ce facem, ce zicem, ce demonstram, este important si ce modele ne alegem. In Corul European, sunetele cele mai stridente vin din lumea latina (Italia, Spania, Portugalia plus o Franta care mai incerca sa armonizeze treaba, dar care falseaza destul de des).

Lumea germana e motorul care face ca roata inca se se invarta! De putine ori in istoria recenta a putut fi pus semnul egal intre romanici si responsabili!

Din pacate noi nu stim inca ce suntem, dar se poate vedea ce nu suntem. Suntem din toate cate putin, dar din nimic destul! Poate fi un avantaj, ramanand in puterea noastra sa alegem ce vom fi.

Putin probabil dar nu imposibil! Potential exista, chiar daca e acoperit de mizerie.

Cu respect:
Dan Baditoiu

January 29th, 2012 at 7:49 am
 6 

Buna Ziua.

Daca vrem sa facem lucrurile “mai bine”,.. putem incerca sa fim atat de “buni” in Jocul numit Civilizatie… incat sa ajungem in “zona de conducere”. Poate ca deja se intampla… asa cum s-a mai intamplat.

Daca vrem sa imbunatatim “felul”… nu putem actiona Brutal! Brutele… fiind tembele din fire, inteleg regulile ca “asuprire”. Se aduna mai multe si dau cu bata in Piramida. Distrugand “piramida” ajung, in mod natural, la “Sfera”. Nu poti sa “scapi” de Ordonare. Ea apare Spontan… Oriunde… Oricand.

Ca sa fi un bun jucator… trebuie sa-L practici. Sa-L exersezi. In prealabil - sa-L intelegi,.. sa-i “vezi” utilitatea.

“Exercitiul” nu este o simpla poveste… asa cum nici Jocul nu este simplu.
………………………………………..

Gropile comune sunt specifice atat lui Hitler… cat si lui Stalin. Matematic,. chiar mai “specifice” lui Stalin.

Legionarii români erau sponsorizati de Nazisti iar Comunistii români - de Sovietici. Asa ca… “drama” din Apuseni in care erau implicate aceste “parti”… imi este nesemnificativa. Semnificativa ar fi fost o Miscare Populara Masiva - de Rezistenta Anti-Comunista condusa chiar de BOR… sau de Mihaitza.

“Lumea Germana” este Romanica de la 400 E.N. si Catolica din 800 E.N…
…Iar bolsevismul a plecat din Tarile Europene Industrializate… Cele care aveau teoretic - “Proletariat”.
In “periferia” Imperiului, adica in “Romania”(notiune aparuta in sec. III E.N.)… romanitatea s-a pastrat mai bine decat in “centru”. Centrul era “cosmopolit”; periferia, in mod “paradoxal” poate,.. era mult mai “Romana”.
Socialismul… va ramane seducator; din Franta pana in Rusia.
Cu… cercul, te joci mai simplu decat cu… triunghiul.

Cu respect:
Vlad Totoianu

January 29th, 2012 at 1:25 pm
Dan
 7 

Buna seara.
Sunt un om care a calatorit, a muncit din greu, a pierdut mult dar a recuperat la fel de mult, a stiut sa se distreze si sa se bucure de fiecare clipa traita. Am vazut locuri la care majoritatea doar viseaza si am intalnit persoane pe care le recunoaste o lume intreaga. Ce pot spune e ca nu e bine sa te joci nici cu cercul si nici cu triunghiul. Asta nu e un joc. E serios.

Cand intri intr-un asemenea joc, incepi cu baza, dar nu sti ce urmeaza la urmatorul nivel, cu atat mai putin la varful piramidei… Poate ca a fi bun, cinstit (in gand si in fapta), curat (la trup, vorba si actiune) nu va va face un invingator intr-un astfel de joc, dar va aduce un echilibru si o liniste interioara care vor fi puterea de a rezolva probleme, nu doar de a le evidentia.

Cu siguranta ca majoritatea romanilor se regasesc intr-un fel sau altul in descrierea “taranucului”. Dar fiind violent in limbaj, credeti ca veti face cuiva un bine, credeti ca-l veti convinge sa se civilizeze? Sau macar credeti ca veti parea mai bun in ochii altora, de pe aici sau de aiurea? Putin probabil…

Sunteti inteligent si cult, nu trebuie sa va spun eu asta. Folositi aceste atuuri pentru a construi, nu conteaza cat, si nu pentru a arunca noroi in niste nimeni, pe care nici nu-i intereseaza ca mai face cineva asa ceva. Va spun cu siguranta ca ei sunt imuni la asta. Sunteti medic, daca am inteles eu bine. Gasiti un leac sa se vindece “taranucul”. Macar incercati. Poate o si faceti deja, dar nu am avut eu puterea sa vad…

Nu dau sfaturi decat daca mi se cer sau daca viata cuiva depinde de asta. Ce va scriu acum sunt doar ganduri ale unui om care incearca sa nu minta sau sa se lase mintit, sa nu se ascunda dar nici sa iasa in evidenta daca nu e necesar, sa nu loveasca dar nici sa nu intoarca celalalt obraz.

Acum referitor la legionari. Din cate stiu, se poate sa ma insel, cata vreme a trait Corneliu Zelea Codreanu, Legiunea avea un caracter mistic nationalist, dupa cum o descria chiar Hitler, si nu a prea atras sponsorizari din partea Germaniei, in schimb a reusit sa coaguleze personalitati ale acelor timpuri (Tutea, Paulescu,Eliade…). Cand a aparut la conducere Horia Sima, totul a luat o intorsatura nefasta. Sunt teorii care afirma ca rebeliunea a fost orchestrata chiar de Moscova, prin agenti infiltrati in cuiburile legionare, foarte prost organizate. Asta ca o observatie mai putin importanta.

Acesta este ultimul meu post deocamdata. Locuiesc intr-un loc de unde comunic destul de putin in romaneste cu cei din jur, si probabil ca dorul de casa m-a facut sa scriu mai mult decat mi-am propus. Poate voi avea ocazia sa va intalnesc sau chiar sa va insotesc intr-o iesire la una din descoperirile dumneavoastra. Daca v-am convins ca nu sunt securist, pot sa-mi iau detectorul de metale? Glumeam.

Sanatosi sa fim!

Cu acelasi respect:
Baditoiu Dan

January 30th, 2012 at 7:41 am
 8 

Buna Dimineata.

Poti sa “construiesti” … ridicand. Sau… dezvaluind - ce este deja Structura.
Cand esti jucator, nu poti fi “serios”. Nici macar in fata unei mize - eventual pretext de “seriozitate”. Nici macar de dragul “cartilor”… care oricum sunt imobile in seriozitate.
Jocul este o bucurie. O intalnire. Un prilej.
Jocul Este. Jucatorii intra si ies. Cartile de joc - se fabrica, se impart si se arunca.
Am ajuns, totusi, se ne jucam… Jocuri de Societate.
……………………………………………………………
Intr-adevar… lumea este un Teatru. Daca nu ar exista teatrul… lumea ar fi Disoluta.
Actorii joaca pentru Public. Simultan, actorii joaca publicul. Piesa este Regizata… si include atat publicul cat si actorii. Cand se incalca Diametrul; Cand publicul intra pe Scena… sau actorii intra in Sala, Jocul devine Serios. Dincolo de aceste Trei Parti - regizor, actor, public… exista Arhitectura care te obliga. Dincolo de acestea Patru exista Omul.
Intrarea trebuie sa fie Libera. Fiecare trebuie sa-si stie locul. De auzit, aud toti - acustica tine de Arhitectura. De vazut, vad o parte - aceia merita sa stea in fata. Nimeni nu trebuie sa ingradeasca aplauzele. Este Modul Public(ului). Performanta actorilor este publica iar Teatrul este “Res Publica” (click).
Publicul nu trebuie sa Creada in libret; trebuie sa traga Invataminte din libret… pentru ca jocul ii priveste.
In afara jocului… omul dispare… in masacre.
…………………………………………………………….
Românii sunt miscati de un limbaj violent. Românii inteleg violenta. Românii o practica. Românii pot gandi si actiona cu ferocitate… dar!.. trebuie “civilizati” si adusi in “imperiu”.
Reperul “taranucului” nu trebuie sa fie “regele”… Reperul trebuie sa ne fie “ordinea”… “civilizatia”… “cultura europeana”. Scriu pentru cei care vor sa ridice.
……………………………………………………………
Din start, o “miscare” caracterizata prin “mistica nationala”… este “patologica”. Si…
… va fi un “mediu” prielnic de proliferare a ideilor aberante.
Juramantul este fata de Patria-Romania si Respectul fata de Legile-Romaniei.
“Mistica Nationala” nu-si are locul in Romania. Sau… oriunde in Lumea Civilizata.
……………………………………………………………
Daca va luati “aparatul” ma obligati sa sesizez “organul” din ratiuni de tulburare a “linistii interioare”.
:-)

Va multumesc pentru Dialogul avut.

Vlad Totoianu

January 30th, 2012 at 10:18 am