3
Mar

Intelectualul Roman II

   Posted by: admin   in Morala Minimala

alexandru-ioan-cuzaCu mult timp in urma demonstram ca nu avem intelectuali. Nu avem cum.  Aceasta “rasa nobila” vine din istorie. Fiind anistorici… “nu se poate”.

Intelectualul este Suveran. Intelectualul nu este Servil.
…………………………………………
Avem insa “pseudo-intelectuali” usor identificabili prin cateva simptome care compun “Sindromu’ rumunului rasarit”.
Pseudo-intelectualul rumun are nevoie de titluri… si devine plagiator sau impostor… de traditie.
Pseudo-intelectualul rumun este “de stanga” desi se viseaza “liberal”; este un “homo sovieticus” care habar n-are de John Locke - parintele Liberalismului Clasic si teoretizator al Separarii Bisericii de Stat prin anii 1690.
Pseudo-intelectualul rumun devine, in zenitul puterii lui creatoare,.. un Enoriash Exemplar. Este felul tipic de eshuare lamentabila si previzibila a unui om cultivat si ne-educat.
Pseudo-intelectualul rumun “urashte occidentul”… deshi… vacantzele si le petrece constant in Occident.
Pseudo-intelectualul rumun a citit cu sarg din “clasicii rushi”…. ajungand, finalmente, sa identifice eronat, originile artelor in Rusia; ne-avand totusi curiozitatea sa-si mishte fizicul prin Rusia… in “calatorii de regasire”… pe la mormintele “fratzilor tolstoievski”.
Pseudo-intelectualul roman nu are curaj sa-si sustina prin fapte… Convingerile Interioare.
Pseudo-intelectualul rumun Fura ca ultimul borfash rumun,.. Mananca asemenea porcului din cotetz,.. Reguleaza ca ultimul dezmatzat din lumpen,.. Minte ca ultima curva shtirba.
Pseudo-intelectualul rumun este un scapatat care’si mascheaza declasarea printr-o acumulare patologica… de… carti si albume, anturaj, destinatii turistice, proprietati, experiente asa-zis “personale”… desi sunt cautate “la gramada”.
Pseudo-intelectualul rumun este urmashul unor tzaranoi ajunshi in orashele altor etnii… dupa 1900.
Pseudo-intelectualul rumun, mai ales in Transilvania, ne-avand proprietatea cuvintelor, saluta cu “Ciao” sau… “Servus”; amandoua insemnand, e adevarat - in latina, “sunt servil”.
Pseudo-intelectualul rumun este un traditionalist nostalgic inclinat spre esoterism; adica un rebut intr-o zona de “interferenta culturala”… adica… marginala oricarei culturi. Un impostor aflat la “rascrucea imperiilor”… asemenea unui cershetor in intersectie; incapabil de a lua un drum inainte; alintandu-se mioritic in conditzia de “hangitza” dezamagita de fiecare drumetz… care-si inventeaza propria “metafizica de plai”. Scarbos!
…………………………………………..
Am fi avut intelectuali… daca ar fi ramas in Tara… Germanii, Evreii, Armenii. Sau… daca Ungurii n-ar fi trecut la Reforma si agenda politica utopic-revizionista.
Intr-o Europa… numita… Lumea Veche… nu ai cum sa pretinzi, ca rumun,.. ca esti intelectual… Cand, eventual, bunica-tu era popa sau invatator.
Intelectualii… in Europa… vin.. tocmai din Bologna, Paris, Oxford, Cambrige… inainte de anii 1210.
Universitarii nostri apar in Iasi… dupa 1860… pentru ca l-am avut pe Alexandru Ioan Cuza.
…………………………………………..
Vom putea avea intelectuali… la un moment dat… in viitor.
Occidentului… i-au trebuit cinci secole… din 529 (Academia) pana’n 1088 (Bologna) sa-si revina dupa crestinism.
Deocamdata… cei mai “rasaritzi dintre rumani” fac un titlu de glorie din a fi crestin-ortodox-nationalist. Deocamdata suntem “pe langa”… si “in urma”.
Iar pentru “Intelectualii de Maine” trebuie sa lupte, in Prezent, oamenii rezonabili.
Tot ceea ce putem face in Prezent… este sa fim constienti de Locul si Misiunea Noastra; de Europa si exercitiul Democratic intr-un Stat Republican.
La tot ce putem spera din partea “celor mai rasaritzi dintre noi”… este… sa fie Rezonabili. Este maximul nostru posibil in acest moment istoric.
.
P. S. 1
.
Este simptomatic… pentru sindromu’ rumunului rasarit… felul in care acesta se raporteaza la evenimentele din Ukraina. Pseudo-intelectualu’ nost’ va cataloga miscarea pro-europeana exact cum o face Rusia… adica: “fascista”. Va condamna “instigatorii occidentali” si “oculta mondiala”. Va aprecia interventia virila, plina de caracter si… in virtutea “dreptului-istoric”… facuta de Putin. Va spune ca romanii nu trebuie sa planga la mormantul strain al unei tari care “ne-a furat teritorii”.
Acesti pseudo-romani… filorusi… sunt complet orbi la dimensiunea europeana… a demersului civic ukrainean.
Acei ukrainieni vor doar… un viitor european! Nu vor la “tztzika mamicii Rusia”! Ei, spre deosebire de 70% dintre romanashi, sunt dezvoltati normal dpdv psihic!.. Iar… in Europa ne vom intalni cu romanii din Bucovina si Basarabia deopotriva!…
Doar ca acesti pseudo-intelectuali nu vad bine realitatea inconjuratoare… Si nici nu stiu prea bine istorie… Pentru ca daca ar fi stiut… si-ar fi dat seama ca teritoriile romanesti au fost “rapite” de autoritatea Sovietica… sau Tzarista - niciuna “ukraineana”. Numai ca ei… sunt niste filo-rusi-sadea. Ei vor vota no-matter-what USL-ul asa cum au votat FSN-ul asa cum parintii lor au adulat PCR-ul. Ei vor sa mute capitala… evident in Sarmizegetusa… evident Regia. Pentru ca… evident… sunt si monarhishti.
…Debililor!..
.
P. S. 2
.
… prima universitate apare prin Rusia in 1724 sau 1755… nici ei nu stiu bine,.. prin Moskova sau Petersburg. La cinci secole (500 de ani) dupa Occident.
Universitatea Frunze, aia pah care o shtitzi voi,.. a fost deschisa accesului tinerelor sperante ale bolshevismului… dupa 1919.
.
.
.
Vlad Totoianu
This entry was posted on Monday, March 3rd, 2014 at 9:38 am and is filed under Morala Minimala. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed at this time.