22
Jul

Quid prodest…

   Posted by: admin   in DesTainuiri

la-madeleine

Cui ajuta sa negam influenta Romei asupra Teritoriului Romaniei, concomitent cu exaltarea mostenirii dacice?

Prezenta Romei in Toate cele Trei Provincii Romanesti este evidenta arheologic. Drumurile Romane pavate sunt inca practicabile; insumeaza kilometri care au fost egalati in Romania doar in urma cu optzeci de ani; sunt mai bine taiate decat cele actuale. Termele Romane sunt mai multe decat baile publice romanesti vreodata.

Prezenta culturala a Romei ne articuleaza Spiritul; avem graiul vlahiilor purtat peste secole de mocani.

Statul Roman Modern a fost construit din nemernicia scursa de la otomani si rusi in jurul Transilvaniei - ca provincie Imperiala. Legitimarea noastra in fata Europei a fost una de apartenenta la Romanitate si prin ea, la  Valorile Eterne ale Antichitatii Grecesti. Elitele noastre au supralicitat, au romantat, au dat trup unei Viziuni intr-un mod briliant ; intr-un moment politic favorabil. Nu suna chiar fals asocierea: Roma-Romanitate-Romania… Francezii o gaseau chiar simpatica.

Delirul “dacologic” din prezent se leaga sinstru de asa zis-ul nationalism din perioada comunista. Dupa zeci de ani de “cercetari” finantate si dirijate de partid… ne-am trezit brusc, dupa Revolutie, cu o Identitate ParaNormala - chiar in Buricu’ Pamantului si’n Originea Europei. Argumentele sunt cel mai adesea elucubratii etimologice sau episoade psihotice ale batranului din sat, luate in serios de presa.

Dupa cincizeci de ani, specialistii nostri habar n-au de limba, religia si arhitectura dacilor. Mai jenanat este ca emit bazaconii. De exemplu:

In arhitectura sacra dacica avem ” Sanctuare Rotunde”, “Sanctuare Rectangulare” din coloane si “Sanctuare” cu plan basilical. Cele Rotunde sunt imaginate ca niste colibe idilice; desi planul lor este de Henge Keltic. Cele Rectangulare sunt imaginate in stil greco-roman; desi nu au crepidoma, antablament si nici vreo urma de naos.

Cele cu plan Basilical starnesc panica si deruta. Sunt trecute usor cu vederea desi au in inventar - “piroane de atarnat halci de carne”… asa cum e trecut usor si cu aceeasi nesimtire - Sacrificiul Uman spre… “Nemurire”… la “stramosii nostri daci”.

Dacii n-au nicio vina!.. decat poate… Cea, de a fi sfidat cel mai mare Imperiu din Istorie - care le-a adus Sfarsitul si… Aceea, de a fi locuit un Teritoriu al unei viitoare populatii “romanesti” - care le-a adus Uitarea.

Revenind la intrebarea de inceput:..

Cui ajuta afirmarea unei Identitati Dacice (incerte “arheologic” si “argumentata” etimologic) in contra celei Romane (certe arheologic si argumentata politic)?!..

Evident,.. celor care vor distruge Minunea istorica din secolului XIX intamplata in Carpati cu sprijinul masiv al gloatelor “educate” de o elita compromisa.

Vlad Totoianu