21
Apr

O mie de Ani

   Posted by: admin   in DesTainuiri

foc1Raportat la Timpul European, un mileniu este enorm.

Alor nostri insa, o etnogeneza de un mileniu nu le apare ca o “enormitate”… Firesc - dupa un secol XX de mistificare deliberata a trecutului, batjocorire a bunului simt si inventare a unei Identitati Straine.

Nu suntem urmasii Romei… si nici ai Daciei; unii erau civilizati iar ceilalti eroi… Astazi, oscilam intre nesimtire si lasitate. Daca e sa luam drept criteriu:.. Piatra – fundament al urbanismului,.. Trecutul nostru se limpezeste brusc. Avem Constructii din piatra pana in sec.III e.n.,.. apoi pauza!… intrerupta in Ardeal de aparitia Oraselor in sec. XIII – cu venirea sasilor si secuilor in fruntariile regatului maghiar.

Unde eram “noi”..?…si daca nu eram…de ce vorbim limba romana?

Noi eram in munti,..prin stani iar “ale noastre” prin catune. Noi suntem Ciobani…si ar trebui sa fim mandri de asta! Daca nu era Stana si Ciobanul care sa mearga din Tatra in Pind si din Crimeea in Istria nu mai vorbeam limba Romaniei. Datorita Lor; avutiei, datinilor, graiului, spiritului… se Numeste acest teritoriu Romania. “Noi” suntem o minoritate. Romania exista insa, datorita Elitei Vizionare a sec.XIX si a lui Ferdinand - Regele Românilor.

Cine erau “ceilalti”?

Cronologic:.. goti, huni, gepizi, avari, slavi, bulgari, unguri, pecenegi, cumani, sasi, tatari. Multi!.. Nu-i asa?! Apele, campiile, salinele, minele, cetatile, vamile,.. erau ale “lor”. Istoria a fost facuta, traita si consemnata de ei… iar timp de un secol – “ignorata” de noi.

Un mileniu trecut in derizoriu prin Istoria invatata… ne-a aruncat pe noi, acum, in derizoriu si perpetua criza identitara sub Zodia Megalomaniei Sterile.

Vlad Totoianu