9
Jul

Transilvania

   Posted by: admin   in DesTainuiri

SecuimeaIstoria Transilvaniei este Simpla.

Se complica, insa, dupa ce fierbe in “Kukta Nationalista”… i.e. creierul Unora care se cred Aici din Cucuteni pana Acum… si… Altora care se cred copiii Sumerienilor si parintii Etruscilor (migrati periodic, sub diferite denumiri, timp de MMM de ani, numai Aici).

Este normal!… “O nebunie trebuie s-o egaleze pe cealalta”… din ratiuni de “echilibru”.

“Cheia” acestei Istorii… este Secuiasca.

Este o Cheie faurita in orfevrariile Khazariei si vanduta in Ῥωμανία… Inelul acestei Chei circumscrie Steaua lui David si aripa ei aminteste de Lup(oaic)a Asena. Este o Cheie total diferita de cea aleasa de Maghiari in anul M e.n. - Cheia Vaticanului.

… mai-mai imi vine sa rosesc de emotie la Gandul: “Kabarii - federati bizantini in Transilvania… impotriva Bulgarilor”… Si mai mult: “Sa corespunda rebeliunea Kabara cu momentul ruperii aliantei Khazaro-Bizantine?!”

………………………………………………..

Pentru inceput, trebuie fixati in cuvinte si individualizati - protagonistii:

Romanii nu trebuie confundati cu românii. Romanii sunt Toti Cetatenii Imperiului dupa Edictul lui Caracalla din CCXII e.n… Latinii sunt Cei care au trait in Latium si au Intemeiat Roma… iar… românii sunt o populatie romanica cu indeletniciri pastorale (…parvi Romuli nepotes);

Gotii si Gepizii sunt Populatii Germanice din stepele Pontice;

Hunii sunt un amalgam de Populatii intre Volga si Dunare;

Avarii sunt Populatie Turk;

Bulgarii sunt o Populatie Turk;

Moravienii sunt Slavi Slovaci;

Maghiarii sunt Fino-Ugrici, adica o Populatie Uralica;

Kabarii sunt o populatie Turk de religie Mozaica si practica Shamanica;

Secuii sunt o populatie Turk de religie Mozaica(maghiarizati prin Catolicism…emancipati, mai apoi, prin Reforma) si practica Shamanica (pastrata in Traditia Populara Secuiasca). Principalul Lor atribut religios este Toleranta,.. cultural - Traditia,.. social - Harnicia.

Pecenegii sunt o Populatie Turk;

Sasii sunt colonisti germani - catolici, mai apoi - luterani;

Cumanii sunt o populatie Turk;

Ceangaii sunt o populatie Maghiara, folosita pe Granite, din a doua jumatate a sec. XIII e.n. Ei “inchid” bresele teritoriale  facute de Invazia Mongola din MCCXLI e.n. prin Pasul Tataru si Valea Tatarushului (Trotusului).

Rrromii sunt o populatie de Nomazi, sedentarizati masiv prin Transilvania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

……………………………………………….

Ungurii - conform etimologiei… adica On+Ogur… adica Zece Triburi, sunt o Populatie Turk. In sec. IX este atestata o Confederatie Tribala intre Don si Nipru (Etel+Kuzu  adica Intre Rauri), alcatuita din Trei Triburi Kabare (dizidente din marea Confederatie Khazara) plus Sapte Triburi Maghiare. Adica…Ungurii sunt Kabari… prin “nobilii” lor.

Românii sunt Mocani… adica Oieri de Limba Romanica, practicanti  ai unui Crestinism Primitiv cu elemente Mithraice. Mocanii aveau Turme.

Ciobanii - conform etimologiei… si practicii, sunt Pastori (mai mult vacari si caprari) de limba Turk. Ciobanii aveau Ciurde.

Bun…………………………………………..

Daca am inceput asa… sa continuam cu o scurta Cronologie:

In a doua jumatate a sec. III - Romanii se Retrag din Dacia.

Pana in a doua jumatate a sec.VI - Gotii, Hunii (nominal), Gepizii - Stapanesc si Locuiesc in Transilvania.

Sfarsitul de sec. VI, sec. VII si VIII - inseamna Stapanire Avara si Locuire Slava.

Sec. IX aduce o Impartire pe Mures intre Bulgari si Moravieni… adica… Intre Slavi.

In sec. X are loc expansiunea Onogura… adica ungureasca in conflict cu Bulgarii si Pecenegii.

In sec. XI incepe Cucerirea Maghiara si Catolica in conflict cu Pecenegii si “nobilimea” ungara… amandoua - populatii “pagane”. Pecenegii ajung sa domine - de pe Tarlung, pana pe Cibin… Tara Barsei, Tara Oltului si Tara Amlasului. Se desfasoara Sinteza Vlaho-Pecenega la nivelul populatiei si una Pecenego-Secuie la nivelul autoritatii.

In sec. XII continua Cucerirea maghiara si “impingerea” spre piemontul intracarpatic a Pecenegilor, Vlahilor (deportati de Bulgari spre sfarsitul sec. IX din zone bizantine spre Transilvania) si Secuilor (adica Unguri… adica Onoguri… adica “nobilime” Kabara) prin confederare.

Cu ajutorul Vaticanului si Teutonilor, in sec. XIII - Regalitatea Maghiara trece Carpatii.  Maghiarizarea Secuilor prin Catolicism cuprinde intreaga Transilvanie.

Inceputul de sec. XIV aduce sfarsitul Arpadienilor, precedat de “Intemeierea” Unguro-Vlahiei ca “Dizidentza Arpadiana”…  si urmat de “Intemeierea” Moldovei - ca “Dizidentza Angevina”.

Sec. XVI aduce sfarsitul Ungariei sub Otomani.

De la sfarsitul sec. XVII, pana la inceputul sec. XIX - Transilvania tine de Imperiul Romano - German.

………………………………………………..

Daca… am continuat asa… atunci merita punctate cateva Momente Istorice:

DC e.n. - Avarii spulbera Illyricum si deporteaza spre viitorul areal Morav o insemnata Populatie Romanica Dalmata.

DCC e.n. - Bulgarii lui Asparuch trec Dunarea de Jos, spre Sud; Federeaza triburile slave intalnite acolo. Asparuch pune bazele Primului Tzarat; Moare pe Nipru incercand sa opreasca raiduri Khazare.

DCCC e.n. - Avarii se prabusesc sub Francii - condusi de Carol cel Mare si… sunt desfiintati de Bulgarii - condusi de Krum. Ca urmare: bulgarii ajung sa stapaneasca Transilvania; apar Slavii Moravieni dinspre N-W, in relatii comerciale cu bulgarii; Vlahii sunt deportati peste Dunare in noile teritorii bulgare - pe motive etnice, religioase, culturale; se stabileste o limita a influentei bulgare in bazinul Muresului.

CM e.n. - Ungurii (in formula 3+7… Kabari/Secui plus Maghiari) traverseaza Carpatii in Bazinul Tisei; Moravia se prabuseste; Secuii (populatie Turk) ocupa dinspre N-W Transilvania; Bulgarii aduc si federeaza Pecenegi in Tara Barsei si Tara Oltului.

M e.n. - Bulgaria cade sub Bizantini; Maghiarii Catolici incep cucerirea Transilvaniei dinspre W in conflict cu Pecenegii si ostil fata de Secui.

MC e.n. - Pecenegii sunt anihilati de Cumanii aliati Bizantinilor; Continua cucerirea Transilvaniei advers fata de Cumani.

MCC e.n. - Aducerea colonistilor Germani sub protectie Regala si Papala(prin Teutoni); Extinderea stapanirii Regale si Papale dincolo de Carpati; Convertirea Catolica a Cumanilor; Ridicarea Bulgarilor in al Doilea Tzarat sub Kaloian si Asani.

MCCC e.n. - Ungaria devine Angervina.

……………………………………………….

Daca aceste randuri deranjeaza atat pe români cat si pe maghiari - este un semn bun!.. Inseamna ca sunt apropiate de ce s-a “intamplat” in acel “mileniu intunecat”. Spun “intamplat”… pentru ca, in ce ne priveste, istoria este o intamplare iar noi - o populatie.

De ce suntem , noi, o populatie?!

Pentru ca Imparatia ne-a abandonat pe la sfarsitul de sec. VI.  In acel secol nenorocit, Romanii din Est au fost lasati pe mana Avarilor si coplesiti de Slavi.  Pentru ca Romania devenise Bizant,.. Imparatii erau Greci… si Noi - “ceilalti”.

De ce, pentru noi, s-a “intamplat” acel mileniu?!

Pentru ca nu mai faceam noi Istoria… si nici Natiile sa se Cutremure… pentru ca noi am facut “pasul in afara” si’n hau!

Cum am pasit, noi, in Hau?!

Simplu!.. cu “trei pasi si-o strigatura”… Si anume:  I. Atunci cand Constantin (cel Mare) dat Aquila pe Labarum;  II. Atunci cand Theodosius (cel Mare) a profanat Altarul Zeitei Victoria… si…  III. Atunci cand Justinian (cel Mare) a desfiintat Academia din Atena.

Strigatura a fost: “Torna, Torna…!”… si ‘ntr-adevar… cadeau sarsanalele de pe magari. Si noi deveneam pribegi.

Nu ai cum sa scapi de Ordinea Lumii… cand iti bati joc de un Sens!

Una este - sa lupti pentru Civilizatie ca un Leu vegheat din Ceruri de Acvila… si alta - sa pribegesti ca o taratura spre zone “ferite” ( adica… marginale, periferice) cu nadejdea in Peshtiuc sau Cruciulitza.

Scindarea Imperiului era Inevitabila… Occidentul se “Germaniza” iar Orientul devenea “Greco-Syriac”. DAR! Illyricum, Pannonia, Moesia si Dacia Trajana trebuiau sa Ramana Romane… toate reunite in Praefectura Illyricum, cu Sirmium - Capitala.

Acest SENS a fost intuit de Tetrarhie,.. de Justinian… de majoritatea Imparatilor; de la Diocletian la Mauricius… chiar daca Dacia fusese abandonata.

Romania

Inceputul sec. VII aduce Sfarsitul Romanitatii Orientale.

Bezna venea de la Rasarit!..

Odata cu Avarii si sclavii lor - Slavii. Odata cu Abandonarea Populatiei Latinofone si orientarea resurselor militare catre granita Persana. Odata cu Phocas si Heraclius… incepe Bizantul. Un Bizant aliat Khazariei,.. un Bizant care se va stinge dupa CD de ani, la Manzikert, in lipsa Khazariei.

Tradarea acestui “Sens”… menit de “Spiritul Timpurilor” a dus… la distanta de MDC de ani, in inceputul sec. XX, la o Situare Aberanta: Populatia Romanica traia Ruralizata in fosta Provincie Traiana - Spatiu Periferic al Istoriei timp de XVI secole… iar “Illyricum”, “Moesia” si “Pannonia” erau Civilizate… dar/si… Locuite de Slavi sau Maghiari (…totusi…necivilizarea Bulgariei vine cu Turcii in sec. XV e.n.).

Ce inseamna acest Rezultat?

Inseamna ca: Populatia Latinofona Abandonata in Tot Sudul Dunarii prin DC e.n… a migrat treptat in Provincia Abandonata de Aurelian in CCLXX e.n.

De ce tocmai ACOLO… si PANA pe Nistru?…

Pentru ca asa stiau ei din Mosi-Stramosi… ca era Pamantul Romanilor in Nordul Dunarii… si acolo se REFUGIAU!… sau… Pentru ca erau continuu DEPORTATI in “spatele” celor care atacau spre Alpii Dinarici si Balcani.

………………………………………………..

Cand Etimologia se aplica Toponimiei… sau tine cont de Arheologie - poate fi de un real folos Istoriei.

Etimologia Limbii Romane  “spune” ca majoritatea cuvintelor Latine sunt de sec. V-VI e.n.; Gramatica Limbii Romane “duce” tot catre Latina tarzie.

Aceeasi Etimologie ne spune despre cuvintele Slave (mult mai multe decat cele Latine)… ca sunt - fie “Bulgare” , fie arhaisme Slave. Adica… fie - venite pe filiera crestina, fie… din sec. VII-VIII.

Adica… Formarea Limbii Romane s-a petrecut la Sud de Dunare… pentru ca, in acele secole, Istoria se facea pe Malul Drept al Istrului.

Toponimia… ne “spune” despre Transilvania ca - “românizarea” si “turanizarea”, de sec. IX si X, s-au aplicat unei Prezente Slave Masive. Toponimia Tarii Barsei si Tarii Oltului - de exemplu… corelata cu Arheologia (cata s-a facut pana acum prin zona)… ne spune urmatoarele:

Piemontul interior al Carpatilor de Curbura a fost, la un moment dat, Granita “Bulgara”… adica “Predel”. De asemenea, linia de creasta a M-tilor Harghitei si Persani - pe “Brazda Cocosului”(Limes Oriental - post Filip Arabul) a fost Prisaca “Secuiasca” organizata din Zona: Jimbor-Bogata-Crihalma… adica Szombor-Bogat-KiralyHalom.

……………………………………………….

“Toate Acestea”… Se stiu Demult… Se stiu Bine.

Problema Noastra este Simpla (…si ea):

“Dupa ce ca… Le aflam tarziu(…mult prea tarziu)… Le si Negam!”. Unii - de dragul Cucuteni-ului Iesean… si altii - de dragul Ur-ului Sumerian. Adica:…

Bagam un threesome cu… ISTORIA… intre Nostalgia Chirpiciului si Grandomania Traumei Pecenege.

La toata aceasta “desfashurare perversa”… asista, plin de frustrari -  “Micul Hans”… care… dupa  ce a trecut de la spielhosen la itzar si l-a citit pe Jordanes… este convins ca Sashii, defapt, s-au intors in Patria Gotica din Gepidia…

Asta Micu’,.. saracu’ de el,.. are dreptate; doar ca… nici rumanii, nici ungurii nu-l baga in seama.

P.S.

Daca… tot am vorbit de Limba Româna… Merita sa vorbim si de Limba Ungureasca; limba turanica, exprimata in scris prin “alfabetul secuiesc”. Acest “alfabet”, inca folosit, este format din 42 de insemne runice derivate din sistemul de scriere turanic - Orchon.

Alfabetul Secuiesc - Szekely Rovasiras, reda complet sunetele din limba ungureasca veche (secuiasca). Ceea ce frapeaza in acest sistem de scriere - tipic Stepei… din Altai pana in Crimeea, folosit de toti “turanicii” …si de “goti”; este bogatia Vocalelor. Exista… doua tipuri de A, trei de E, doua de I, patru de O, patru de U. Ceea ce inseamna ca… limba ungara veche era foarte sonora si se caracteriza printr-o armonie vocalica mult diferita de cea latina.

De aici rezulta si dificultatea de a exprima prin alfabetul latin… limba maghiara. Noi, nu reusim sa distingem atatea vocale… Noi nu reusim sa reproducem atatea vocale.

In schimb, ei pot… asa cum au putut si Stramosii Lor - cu Pasarea Turul in piept (click).

Vlad Totoianu