20
Apr

Sarmizegetusa Regia

   Posted by: admin   in DesTainuiri

…multe Sarmizegetuse in Romania asta… a noastra. Ulpia Traiana in Hateg, Regia in M-tii Sureanu… altele prin diferite locuri presupuse din Tara. Si!.. sa nu uitam: Cetatea (DIN) Sarmizegetusa Regia.

Cetatea din Sarmizegetusa Regia… este ceea ce ne sare in ochi la un prim contact cu acel loc: Capitala Regatului Dacic.

zidul-cetatii-sarmizegetusa5

Al doilea contact este cu un panou explicativ - text si plan al asezarii:

povestea-sarmizegetusei-regia1

plan-sarmizegetusa-regia

Totul este minunat si simplu ca intr-o poveste pentru… tampiti. De ce?

Zidul cetatii nu este un “murus dacicus”! Este un zid cu doua paramente si emplecton, fara mortar, in care s-au folosit pietre ecarisate dintr-un fost “murus dacicus”, baze de postamente, pietre de terase, etc.

Sarmizegetusa Regia - Capitala Regatului Dacic trebuia sa fie, in primul rand, un punct de Convergenta - de drumuri si rauri. Sarmizegetusa trebuia sa fie la Raul Strei. Sarmizegetusa nu era un cuib de sobolani prin munti; prin munti traiau popii… pardon… druizii.

La povestea cu “murus dacicus”, se mai adauga si precizarea: “Romanii reamenajeaza cetatea, marindu-i suprafata”… Aceasta inseamna ca, ceea ce se vede, este o fortificatie Romana. Din acest moment, “povestea” se transforma in gluma. O gluma proasta rau:

“Avem” o fortificatie Romana de 3ha; fara turnuri de poarta; fara turnuri de curtina; fara Principia… ceea ce in arhitectura militara Romana nu exista!

Nicio constructie din piatra nu apare intramuros, in afara de doua posibile turnuri; apar, insa, vagi urme de baraci din lemn… Din nou, asa “ceva” nu s-a mai pomenit la Romani intr-un “castru” de cohorta - cel putin dupa dimensiuni(3ha).

Daca ne uitam la planul cetatii… pretinsa a fi Romana… dam iar in balbaiala; forma e neregulata… cam prea neregulata… cam prea de tot.

Ceea ce vedem astazi la Sarmizegetusa Regia, “Cetatea”,.. nu este… nici Romana, nici Dacica. Este o reconstituire neinspirata dupa o Fortificatie care suprapune “acropola” Vechii Sarmizegetuse. Aceasta fortificatie a fost demantelata brutal pana la nivelul asizei secunde, la o data neprecizata… daca este sa-i credem pe “oficiali” … si rapoartele lor.

O unitate militara Romana a fost cantonata acolo cu siguranta - pentru ca exista urmele Bailor Romane. Unde - mai exact… este o intrebare cu raspuns viitor. Pentru ca, ceea ce vedem acum, nu este un Fort Roman, Cetate refacuta, Castru sau orice vor ilustrii nostri istorici sa sugereze.

Cetatea de la Sarmizegetusa este “barbara”,.. facuta rapid cu material disponibil “loco”,.. fara “pretentii” defensive elaborate.

Fie… este o Fortificatie Dacica facuta intr-un ultim efort disperat si inutil - intre cele doua razboaie (…ca sa fim “patrioti”); Fie… este o Fortificatie PostRomana.

Prima ipoteza pica; o fortificatie de 3ha, pozitionata asa (in asa hal), cu un asemenea zid (fusharit), “cade” intr-o singura zi cand este atacata de doua Legiuni Imperiale. Stim, din scrieri antice, ca Romanilor nu le-a fost deloc usor sa cucereasca Cetatile din Zona Sarmizegetusei.

A doua ipoteza nu este sustinuta de inventarul arheologic descoperit si raportat… Dar va ramane in discutie atata timp cat la Piatra Rosie - Luncani nu se spune cine erau acei “medievali” care au locuit si refortificat cetatea dacica… sau cat timp nu “iese” cineva cu o poveste mai veridica - decat aceea cu Cetatea Dacica Largita de Romani… ori:

Fortificatia Romana de Zid - tip “murus dacicus”… Unica in Lume - Asaka Romania.

Somn Usor si Povesti Frumoase!

P.S. Tare mi-e frica… sa nu fie doar o… “restaurare moderna imaginara” facuta de niste IMBECILI.

Tare mi-e frica de Orlea - Subcetate… sa nu fie Adevarata Sarmizegetusa. Aia… aflata la 12 mile romane de U.T.S.

Sarmis

Aia… care poate fi aparata doar la Tapae @ Caransebes.

.

.

.

Vlad Totoianu