15
Aug

Tara lui Borz

   Posted by: admin   in DesTainuiri

burzen1Delimitata in primul deceniu al secolului XIII, Tara Barsei se intindea pe Olt; de la Halmeag - Ungra, spre Est, pana la raul Tarlung. Spre Sud, limita era pe izvoarele Barsei, Timisului si Tarlungului. Spre Nord, limitele sunt neprecizate dar trebuiau sa faca sens intr-o ratiune defensiva pe un teritoriu condus din Feldioara. Oltul putea fi asigurat pe linia: Miclosoara - Malnas.

Bazinul Raului Negru a constituit o problema strategica inca din vremea romanilor. Zona Reci nu poate fi blocata spre Bretcu, iar o limita impinsa in Bretcu te expune dinspre Intorsura Buzaului si Valea Uzului-Casin. Solutia aleasa de teutoni, a fost de a lasa Raul Negru secuilor - dovada fiind biserica de piatra din Ghelinta (sec. XIII). Colonistii secui vin intr-un teritoriu multietnic format in timp de: mocanii-vlahi din partea Bretcului si Covasnei, slavii din lunca Raului Negru, turanicii din vaile muntilor Bodocului sau dealurile Intorsurii. Aceeasi structura etnica o aveam si in zona Tarlung - Barsa, doar ca, localizarea mocanilor este in Sacele si Tohan.

Colonizarea de sec. XII este facuta impotriva unei autoritati cumane asa cum expansiunea in sec. X este facuta impotriva uneia bulgare sau cea de sec. XI - impotriva uneia pecenege. Memoria scrisa atesta autoritatea cumana de religie catolica in Terra Borza si mai atesta pe… capetenia numita Borz - fascinat de persuasiunea dominicana. Acest Borz este convertit la doi ani dupa retragerea sprijinului regal -Teutonilor, in pofida celui papal. In succesiunea: cucerire, colonizare, convertire, Tara Barsei este scoasa definitiv de sub influenta turanica de sapte secole in care zacea de la cucerirea avara.

Acest teritoriu, redevine avampost al Europei - recuperare istorica imortalizata in arhitectura si heraldica. Avem, de atunci pana astazi, ramase: Biserica Mariei (”biserica neagra”) si Stema orasului. Daca, prima stema - Coroana peste Crin, apartine unei Mistici a Fecioarei, pe filiera Teutonica… cea de a doua - Coroana peste “Buturuga”, apartine unei Mistici a Uniunii (”alchimice”), pe filiera arhitectilor Bisericii… si atunci, “Buturuga” este Malcuth iar “Coroana” este Kether. Astfel, Europa se intindea in numele Cetatii Eterne, de la Notre Dame la “Biserica Neagra”.

In perimetrul cuprins intre Halmeag, Malnas, Prejmer si Rasnov apar cateva “locuri controversate”. Controversele vin din ignorarea dovezilor istorice si arheologice - din partea “elitei” si wishful thinking din partea majoritatii.

Spre exemplu:..

“Templul Ursitelor”de la Sinca… Dincolo de manastirea ortodoxa suita in copaci si de urmele unui posibil sactuar(evident dacic)… are in Altar “Steaua lui David”. Bunul Simt ne duce insa catre khazari si mozaism dar… Vai!.. Cum se poate!?  -Uite ca se poate!.. pentru ca ungurii erau o confederatie kabaro-magyara unde kabarii erau mai cu mot - pe langa faptul ca stapaneau partea din Transilvania care nu era sub autoritate bulgara, mai erau si de religie mozaica. Templul Ursitelor este o Sinagoga unde se practica Mistica Iudaica.

Valul de pamant numit “Honárka”… sau ce isi inchipuia Daicoviciu ca e “Val”… si medievistii nostri ca e “Prisaca”. Acest val nu este o fortificatie liniara de 11km; este un mal de pamant de 5km intre Magherus si Eresteghin(Moacsa) abrupt spre West! Cu atat mai mult nu este o “Prisaca medievala timpurie”… pentru ca daca am presupune (prin absurd) ca ar fi, atunci ea ar apara dinspre West. Adica autoritatea care a construit-o s-ar afla spre Covasna sau in Moldova… adica NU maghiara si NU avara. Adica iesim din Contextul Istoric si intram in “Science Fiction”. “Honárka” este un drum prin smarcurile de la Reci… si atat.

“Codlea” sau mai bine spus “Zeiden” - cu Etimologia Neelucidata…  !Avem insa, o localitate in Transilvania care ne ajuta: Jidvei (Hungara: Zsidve, Germana: Seiden). Ghicitoare: Ce este o localitate numita “Jida” sau “Jidva” la poalele Dealului Negru (Feketehalom), pe care este Cetatea Neagra (Schwartzburg)…!?  - Este o locatia unei populatii turanice, de religie mozaica ce domina o zona rurala de slavi romanizati care numesc Magura: Kotla sau Huda… Astfel, ne este mai usor sa observam si originea “Ne-Elucidarii” sau “Misterul” denumirii… amandoua promovate atat de “istoricii” romani cat si de cei germani.

“Cetatea Neagra” si “Cetatea Brassovia”… in oglinda fata de apa Barsei - una pe Tampa si alta pe Magura… amandoua - superbe vestigii de arhitectura medievala. Sunt distruse amandoua… si invaluite in “mistere” emanate de propaganda aiurea facuta din servilism.  ! “Cetatea Neagra” este asemanatoare Cetatii Crizbav (Heldenburg) si nu are nicio legatura cu “Drumul Sasilor” care - fie nu trece pe langa ea… fie, este o fictiune a micutzului Hans ajuns mare povestitor prin Korona. “Cetatea”Brassovia” este o Cetate “Secuiasca” (turanica) de calibrul Cetatii Herecz (Malnas-Covasna), refacuta de Teutoni. Revenind la “oglindire”… se poate spune ca Brassovul este o “reflexie” stralucita a Codlei; vizibila incepand cu Intemeierea, apoi Heraldica… si Spiritul Teuton.

“Muntele Postavar”… ridica probleme delicate “neclintirii milenare a romaniei barsane”… Dincolo de faptul ca numele corect este “Muntele Cristian” iar Pusta Vara se refera la fortificatiile secuiesti din Cheile Timisului… toponimia lui este graitoare… dar nu in graiu romanescu: Goritza, Cutun, Kermen, Lamba, Varna, Krukur, Dreste(r), Schei, Dobrice, Ruja, Gherkova, Dragovatzu, Horvatka.  !”Sud-Dunarenii” si ocupatia lor - vararitul sunt atestati documentar(sec.XIV) si prezenti in acest pamant din vremea primului tzarat…

“Bisericuta Paganilor” si “Piatra Scrisa”… locuri prin padurile Rasnovului spre Poiana Brasov. Ignorate asemeni multor alte obiective de interes istoric - aflate din nefericire prin Romania, ele dateaza din perioada cand gotii lui Athanaric erau stapani prin Caucaland sau cand “Secuii” intalneau Krstjani prin zona… De ce?…  !Pentru ca, pietrele sunt scrise in rune iar “bisericutza” e loc de sacrificii… “increstinat”. Rune/Orhon foloseau in aceasta zona: gotii(sec.IV-VI) si turanicii (sec.IX-XI; secui, kabari, poate si pecenegi).

“Biserica din Valea Sticlariei”… descoperita in 2005. Biserica Romanica in Poiana Brasov?!… DA!.. si inca una de care nu stiu Sasii, Secuii si… Romanii. Biserica din Valea Sticlariei - construita in apropierea Bisericutei Paganilor, este ridicata de o comunitate crestina insemnata… dar care… a disparut sub “turanici”. Absida este heptagonala, deschiderea de 12m, orientare la Est. Populatia care a construit-o pare sa aiba un areal piemontan ce cuprinde: Vulcan, Tohan, Dobricea Rasnovului, Poiana Brasov, Racadau, Darste, Valea Timisului-Bunloc, Bradet-Babarunca.  Aceasta Comunitate Crestina a fost Colonizata de o Autoritate aflata la Sud de Dunare in sec. IX-X.

“Pietrele lui Solomon”… Care Solomon? - ar fi o intrebarea de bun simt… la care am impertinenta sa raspund…  !Solomon al Ungariei care in deceniul noua al sec. XI, impreuna cu pecenegii condusi de Kutesk se macelaresc cu Ladislau Intaiul pentru Tronul Ungariei. Cine a cercetat cetatea medievala de la Chietrii?.. Nu ar fi mai bine sa vina cei in stare sa recunoasca urme de bisseni prin cetatile “medievale timpurii”?.. asa, ca o sugestie fireasca in aceasta ordine de idei.

Sau poate… Etimologiile Neelucidate pentru “Brashov”, “Barsa” si “Buzau”? Sa vorbim oare de ele?! De ce nu!.. mai ales ca, toate, ne conduc spre limbile turk - karaim. De exemplu… Buzau - Old Turkic: buzaɣu, Balkar: buzow, Karakalpak: buzaw… adica - Vitzel; Sau… Barsa - Karaim: barča, Karakalpak: barša… adica - Totzi, Toate Neamurile; Sau… Brashov… venit din “Barash” - nume de Clan Khazar… ale carui simboluri Tamga apar la Pietrele lui Solomon; sau… poate o fi, cine stie,.. vreun acronim… de genul: Ben Rabi Shimon… sau… Solomon.

……………………………………………………………………………

Totusi!… Asa cum limba roman(ic)a - a românilor si religia ortodoxa (bulgara) - a românilor, au venit din Tara Barsei; Si identitatea, tot aici ar trebui (re)fundamentata… DAR intru respectul celor care ne-au civilizat.

Respectul Celor care au pastrat amintirea unui “vaida borzas”, au readus Europa in hotarele imperiale antice, au insufletit orase de piatra, au impus igiena purtatorilor de cheag mioritic, au luptat impotriva utopiei comuniste…

Vlad Totoianu