26
Jul

Negru Voda

   Posted by: admin   in DesTainuiri

I. Duce peste Fagaras si Amlas, Supus al Coroanei Maghiare, Catolic prin Confesiune, Intemeietor al UngroVlahiei (Tara Romaneasca)… de origine Cumana.

…sau…

II. Cavaler, de Origine Kabara, Initiat in Mistica Iudaica, Inmormantat in Biserica Domneasca din Curtea de Arges.

Pentru primul alineat, intrebarile sunt raspunse deja in scrierile distinsilor: Pal Binder si Neagu Djuvara.

Pentru al doilea, trebuie aduse argumente.

In Biserica Domneasca din Curtea de Arges, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Negru Voda, Nicolae Iorga face in August 1920 o descoperire fabuloasa. Intre coloanele de Sud ale naos-ului, sub nivelul bisericii actuale - de sec.XIV, apare cel mai vechi mormant voivodal romanesc. Pe acel loc,.. si nu in altar, erau oficiate slujbele de hram in care pomelnicul incepea cu: Negru Voda.

Desi, conform descrierii facute in momentul descoperirii, mormantul este intact si neprofanat, astazi, Piatra tombala(gisant) are inscriptiile sterse si chipul domnitorului distrus iar capatul Sarcofagului este spart cu barosul in dreptul Sigiliului Solomonic. Este vorba de o “crima de patrimoniu” infaptuita deliberat,.. atunci - imediat dupa momentul descoperirii.

Iata simbolurile care apar pe sarcofag - de jos in sus: Croix Ancree, Arborele Cunoasterii, Sigiliul Solomonic.

Crucea Cathara(2) sau “Croix Ancree” este un simbol central in gnosticismul Vest-European,.. ale carui origini sunt in Bogomilism(1). In spatiul caucazian, “Crucea Cathara” este identica reprezentarii lui Zeului Tengri.

croix-ancree-arges1croix-ancree4

Fig.1 Croix Ancree - Arges                                     Fig.2 Croix Ancree

Arborele Cunoasterii(3) apare ca un adevarat Arbore Sephirotic(4). Inima Sacra corespunde Sephirei Tipheret iar Lapis-ul (Roza compusa din Patru Triunghiuri Echilaterale) suprapune Sephira Kether.

systema-sephiroticum1piatra-de-mormant-negru-voda1

Fig.3  Arborele Cunoasterii                                              Fig.4 Systema Sephiroticum

Sigiliul Solomonic,.. Cheie Magica in Intelepciunea Solomonica, apare in toata splendoarea lui(5,6,7), la fel cum este figurat in Galileea(8), in Khazaria Caucaziana(9) sau la Sinca Veche(10).

solomons-arges-brut1solomons-arges-refacut2magen-david-arges5

Fig.5 Sigiliu Solomonic-Arges      Fig.6 Sigilu Solomonic-Arges-detaliu       Fig.7 Reconstituire

solomons-galileea2solomons-sinca311caucasus-solomons4

Fig.8 Sigiliu Solomonic-Galileea   Fig.9 Sigiliu Solomonic-Caucaz      Fig.10 Sigiliu Solomonic-Sinca

La Sinca Veche avem de a face cu cea mai veche Singoga de pe teritoriul Romaniei. In asa zis-ul “Templu al Ursitelor” regasim cu usurinta elementele de consacrare: Aron Kodesh sau Arca Torei; Magen David sau Steaua lui David - completata de Nikkud-uri si Roza formeaza Sigiliul Solomonic; Bimah sau Postamentul Cititorului - situat in fata Aron Kodesh-ului; Ner Tamid sau Lumina Eterna - nisa spre Est de Aron Kodesh.

Pe langa aceste elemente clar individualizate, apare un Traseu Initiatic in trei etape: Interiorizare, Iluminare, Taina.

Momentul in care Novicele paseste pe “Calea catre Cele Tainice” este marcat prin Simbolul:

solomons-sinca1

Este simbolul “BuneiVestiri”, cand Cerul se indreapta catre Pamant, cand Cele Doua Triunghiuri intra in conjunctie; dincolo de profanarea ulterioara, prin adaugarea celor doua triunghiuri laterale… si aiurea.

Momentul in care Ucenicul “vede” Lumina este marcat prin Simbolul:

solomons-sinca2

Este simbolul “Nasterii”, cand din Conjunctia celor doua elemente apare Romb-ul - ca tert.

Momentul in care Maestrul traieste Perfectiunea prin Revelatia Tainei este marcat prin Sigiliul Solomonic:

solomons-sinca31

Este simbolul “Mortii si Invierii” intr-o alta Simetrie, sub o alta Ordine.

Cele trei simboluri apar cioplite in piatra; in exterior, in vestibul, in interior. Succesiunea si Semnificatia lor tine de Mistica Iudaica.

Pe teritoriul Nord-Dunarean, dintre populatiile turk (bulgari, kabari, pecenegi, maghiari, uzi si cumani), Kabarii au fost cu siguranta de Religie Mozaica. Urmele lor sunt evidente in chiar centrul Romaniei: Tara Oltului. Dupa 1000e.n. cand maghiarii imbratiseaza Catolicismul, “bissenii” sunt catalogati - “pogany”(pagani) iar nobilimea de origine kabara - adopta Crestinismul dar nu este impiedicata sa practice o Mistica Iudaica. Elemente clare de Mistica Iudaica se regasesc in doctrina de initiere a Ordinelor Cavaleresti din Vestul European(11). Ele intra in contact, in Transilvania, odata cu expansiunea Catolicismului, cu cele Autohtone.

jacob-bohme-solomons

Fig.11 Gravura de sec. XVII - Dionysius Andreas Freher

In timpul domniei lui Ladislau IV, Ungaria intra intr-o perioada de conflicte interne - intre Coroana, Biserica, Voivodul Transilvaniei si Cumani, la care se adauga invazia mongola din 1285.  Evenimentele nefaste vor culmina odata cu asasinarea lui Ladislau IV de catre mercenari cumani. Secolul XIV se deschide cu perioada de Interregnum si apoi, incoronarea Angevinilor.

Intre 1285 si 1312 sunt intrunite conditiile Intemeierii UngroVlahiei - Cumania este devastata inca din 1241, autoritatea boierilor Basarabi scade, Ungaria rezista dar este macinata de conflicte interne. Intre 1285 si 1312 sunt intrunite conditiile domniei lui Negru Voda - ca supus al Coroanei Maghiare Arpadiene si nu Angevine. Este perioada in care Cronicile fixeaza “Descalecarea” lui Negru Voda pe Arges. Aceleasi Cronici, ne spun ca locul inmormantarii este in Biserica Domneasca din Arges.

Dupa aproape 700 de ani, este dezgropat de Iorga. Infatisarea Domnitorului este impresionanta: Diadema, Brocart cu fir de aur si decor in “Crux gammata”, Pafta cu Simboluri ale Cavalerilor Graalului, Nasturi din argint aurit cu blazonul Ungariei arpadiene. Pozitia Lui in sarcofag este cea tipica in: “bras croises sur la poitrine”… asa cum sunt gasiti Marii Maestrii ai Ordinelor din Vest.

Intemeierea din 1290 este secunda celei din 1215 - facute de Teutoni si Dominicani la Campulung (Civitas Longo Campo). Prima Intemeiere compromisa de Invazia Hoardei de Aur, asa cum a fost si aceea din Moldova… la Baia (Civitas Moldaviae).

Originea lui “Negru Voda” nu are cum sa fie Cumana!… Cumania dispare inainte de 1241 iar Letopisetul Cantacuzinesc ne spune clar: Basarabestii cu toata boierimea ce era peste Olt s-au inchinat Lui… si de atunci s-a numit tara - Romaneasca. Deci!

Negru Voda nu era din “sange basarab”; Basarab fiind, probabil, han tatar peste pravoslavnici.

Cronicile, Traditia populara, Simbolistica si Arheologia spun Acelasi lucru.

Negru Voda este Cavalerul prin sange legat de Aristocratia Razboinica venita din Caucaz… este cel care Intemeiaza UngroVlahia ce va sa devina Tara Romaneasca si mai apoi Romania… este cel care ar fi trebuit sa ramana ingropat in ce-ar fi trebuit sa fie Catedrala Episcopala a Curtii Domnesti Arges.

sarcofag-caucaz-ansamblusarcofag-arges-ansamblu1

Fig.12 Piatra tombala a Printului Hasan             Fig.13 Sarcofagul lui Negru Voda-

Jalal Vahtangian - Gandzasar -                            Curtea de Arges - Biserica Sf. Nicolae

Catedrala Sf. Ioan Botezatorul

Semnificatia simbolurilor de pe sarcofag, deschise in cheie istorica, explica profanarea ulterioara descoperirii lui… dar ii damneaza pe autorii profanarii.

Domnii - Binder si Djuvara au avut si au inca nobletea de a recupera Istoria noastra si de a salva Memoria colectiva.

Multumesc Distinsei Doamne care mi-a dat ocazia sa deschid acest subiect.

Vlad Totoianu