20
Oct

“Sacra Corona Hungariae”

   Posted by: admin   in DesTainuiri

.

“Fericiti cei saraci cu duhul, ca a lor este imparatia Cerurilor” (Matei 5, 3)

………………………………………………………………………………………………

In anu’domnului 2011 suntem fericiti, noi-romanii-verzi, ca le-am tras-o ungurilor. Suntem tari!.. si inoportuni - ca o erectie penibila.

Cum de suntem asa de tari?.. Am aflat si noi ca exista o “Corona Graeca” si o “Corona Latina” din care este compusa Coroana Sfanta a Maghiarilor.

Iar am aflat-o tarziu. E bine si acum!..

Maghiarii au aflat-o dupa 1978.

coroana-maghiara

Suntem fericiti ca nu se adevereste “Legenda” cu Incoronarea Papala a lui Stefan la cumpana de milenii,.. ca tot ce inseamna “Cultul” Coroanei Maghiare este o exaltare nationalista a unei fantezii romantice,.. ca, defapt, coroana este Ortodoxa si nu Catolica.

Capra vecinului era moarta demult… si oricum - cine Crede in Capra, va continua sa creada in ea si daca-i moarta… Asa ca…

…mai bine ne vedem de protodacii si protoromânii nostri, in prototzara noastra populata de protocetatzeni proto’rtodocsi.

Avantajul alora care musca primii din tzarana crunta a realitatii, in jocul numit - “Cine’o fo’primu ‘n Ardeal?!” … este ca pot controla “demistificarea”. De obicei, ungurii afla primii “chiestii noi si interesante” - atat despre ei, cat si despre noi. Noi, in schimb, o tinem “tot asa”… ca-i “mai bine asa”… si daca facem un “hop-asa” il facem in ritm de Csardas… Cu alte cuvinte - le molfaim Kurtos-ul intr-o veselie. Veselia e venita din Prostie… Fireste!

In Fericirea Noastra Tipica,.. a Duhului (din slavul: duhŭ), luam de bune “dilemele” si “dezvaluirile” prietenilor de peste Tisa. No!.. asta e. Asa o fost sa fie. Asa e dat. Asa ne-o lasat dumnezo. Asa-i?..

Uite ca… Nu-i asa!..

Mai enoriasilor!..

Mai fericitilor!..

………………………………………….

Cercetatorii maghiarii spun despre Coroana Lor ca este compusa dintr-o coroana greceasca(bizantina), una latina si o cruce. Cea greceasca este de baza pentru adaosurile ulterioare si dateaza din vremea lui Mihail Dukas al VII-lea (n.1050 - d.1078 e.n.). Coroana greceasca este recunoscuta ca fiind, defapt, o diadema cu pandante - tipica printeselor bizantine. Datarea se face pe baza a doua casete decorative emailate; una, infatisandu-l pe Mihail Dukas al VII-lea si cealalta pe Geza I.

Concluzia lor?..

…Este coroana data de catre Dukas, sotiei si printesei “bizantine” a lui Gheza I, pe la 1075 e.n. Cu alte cuvinte: “daca tot nu este a lui Stefan… sau Catolica, macar sa fie a unui Rege al Ungariei Mari”.

Mihail Dukas Geza

.

Lucrurile nu stau asa cum sunt puse de unii… si crezute de altii. Din nefericire pentru toti.

Caseta emailata ce-l reprezinta pe Mihail Dukas este un adaos nituit… de secol XI iar traducerea grecescului - ΓΕΩΒΙΤZΑC (adica: GEOVITZAS) aduce, poate, cu - GHEZA (transformare tarzie si eronata a lui - GYEICHA) dar nu - Geza I..!

… Sau poate ca… ΓΕΩΒΙΤZΑC inseamna: ΓΕΩ ΒΙΤZΑC (γεω βιτζα)… adica: “Biciul Pamantului”. Sintagma in sensul: “Flagellum Orbis”… sub care erau vazute natiile turanice si germanice din Orient, venite in Spatiul Romanic.

Pe langa acestea, “se omite” din explicatii, desi face parte din “ansamblu”, figura imparatului Konstantin Porfirogenetul (n.905- d.959 e.n.). Nu numai ca - face parte din ansamblu, dar ii da si Sens:

Dupa felul in care sunt incastrate in “Corona Graeca” cele doua emailuri ce-I reprezinta, “Craiul Gheza” este Contemporan (cu…) si Credincios (lui…) “Porfirogenetul”.

Konstantin PorphyrogenetosGeza

.

De ce este important Porfirogenetul pentru “Coroana Maghiara”?

Acest Imparat al Bizantului a botezat in Rit Rasaritean, in jurul anului 950 e.n., pe Gyula Zombor… ala de avea resedinta in GyulaFeherVar (adica: Alba Iulia… Pardon!.. BalGrad - pentru romani sau bulgari) si stapanea pana spre Olt-Homorod (adica: pana la Jimbor si Bogata). Gyula era un titlu, asa cum, si Kendu era un titlu… Primul insemna Duce si ultimul - Rege, in ierarhia khazara… Unul era Autoritatea Militara si Celalalt - Autoritatea Religioasa si Legislativa. Unul era in Transilvania si celalalt in Pusta Maghiara.

Dupa convertirea la Ortodoxie, Gyula Zombor a fost insotit, inapoi in Turkia, de un arhiereu numit Hierotheos - ce va pune bazele Episcopiei de Turkia… in Transilvania.

Pentru ca, dragi romani si etnici maghiari: Transilvania se numea in sec. X - Turkia!.. despartita de Patzinakia printr-o distanta de patru zile (intre Sercaia si Braila, prin Pasul Tataru). Patzinakia fiind Moldova spre Est de Siret.

Asa ca…

Precum “originile” Coroanei Maghiare - nu au legatura cu Stefan si Catolicismul… nici “inceputurile” Ortodoxiei in Transilvania - nu au treaba cu romanii… Doare, nu-i asa?!

Sa doara!.. Caci: “Prostia doare!”… Cunoasterea nu doare; eventual, te face sa pierzi „locul de la geam” in drum spre raiul saracilor cu duhu’…

Sa ne mai “pierdem” deci, inca putin… prin Istorie. Este o cale sigura:

Numele de botez a lui Zumbor (adica: Jimbor) a fost Stefan. Pe fiica-sa o chema Sarolt (adica: Sar-Oldu… in limba turcilor). Intr-o incercare de “detensionare” a relatiilor cu Taksony (kendu maghiar), Jimbor a promis-o (pe Sarolt) fiului si urmasului acestuia - pe nume: Geza. Printul Geza. Din casatoria ce a urmat… si s-a fructificat… a rezultat, dupa “interventia” Romei: “Sanctus Stephanus”.

Asa ca…

Cel mai probabil, “Coroana lor” a fost “venita” prin Transilvania, prin sangele lui Sarolt, din Constantinopol, din mana lui Porphyrogenetul. Coroana a fost Ungureasca si nu Maghiara; tinea de Transilvania si nu de Ungaria Mare; a fost Orientala si nu Occidentala.

Ce este Coroana?

Este… Ce Cred unii sau altii.

Ce inseamna Coroana?

Inseamna… Stephanos. Adica…

…o Diadema.

Vlad Totoianu