20
Oct

Iobagii si Rromii

   Posted by: admin   in DesTainuiri

drapelul-tarii-mele“Miracolul continuitatii românesti” intamplat pe aceste meleaguri incepand din sec.IX… se repeta din 1950 pe acelasi teritoriu, cu rrromii. Este un fenomen demografic clar, avand consecinte Istorice previzibile; fenomen numit RURALIZARE.

In evul mediu timpuriu, tinta migratiilor a fost Bizantul sau Roma; in consecinta, Presiunea culturala si demografica asupra populatiei romanice din spatial Carpato-Balcanic a fost incomparabil mai puternica pentru Vlahii din Sudul Dunarii. La Nord, s-au sedentarizat ulterior - infrantii, persecutatii sau ereticii. “Romanitatea” a fost intretinuta pe teritoriul Romaniei prin colonizari si refugii “transdanubiene” masive.

Ruralizarea apare dupa sec. IIIe.n. in provincia Dacia (dupa sec. VIIe.n. in Moesia) si degenereaza in Transhumanta (cvasi-nomadism in care maximul de sedentarizare este Sacelul - din lat. “saccellus”). Migratia slavilor pe fondul stapanirii avare aduce - pe langa sinteza etno-culturala vlaho-slava - si un licar de evolutie: Catunul - din lat. “cata unum”. Prin sacele si catune, populatia se inmultea rapid… cu mult mai rapid decat prin orasele si cetatile care apar prin zorii sec.XIII. Urbanul, desi tinta migratilor tarzii (tatari, mongoli, turci) ramane spatiul dominant de manifestare a sasilor si maghiarilor pana la sfarsitul sec.XIX.

Pe tot parcursul evului mediu, românii au trait in Rural. In primii cincizeci de ani ai sec.XX, elitele romanesti incep sa apara in zona urbana…cea de Autoritate, zona unde se face Istoria. Pentru putin timp insa…

Bolsevicii extermina Elita care nu este legata structural de Taranime, apoi Distrug Mediul Rural prin Colectivizare si in final compromit Mediul Urban prin Industrializare Fortata.

Am fi putut avea un destin istoric daca ne-am fi aparat ca Natiune, de bolsevism.

Rezultatul il vedem astazi… in ce ne priveste - Nu avem Constiinta, Urbanul si Ruralul se amesteca halucinant, Nu ne gasim locul in Mediul Urban-Civilizat-European dar nici in cel Rural de sorginte vlaho-slava.

Ceea ce apare evident… este explozia in Spatiul Rural (eliberat de Taranul Român dupa 1950) a unei foste minoritati care, intre timp, s-a sedentarizat si a devenit majoritara. “Fenomenul carpatic” se repeta acum, spre exasperarea unora - asa cum explozia demografica a românilor in tot evul mediu a facut ca in zilele noastre sa vorbim limba vlahilor. Ar fi nedrept sa invinovatim MECANISMUL… sau soarta de…

O tradare este urmata de un sir de alte Tradari… una mai distrugatoare ca alta: 1940, 1944, 1946, 1956, 1987, 1989…

Urbanul si Nationalul… sunt fictive in Romania dupa 1940. Fenomenul de forta care se petrece sub ochii “tristi si goi” ai unei foste posibile natiuni este afirmarea unei etnii care a proliferat intr-o ruina de Mediu Rural.

Aceeasi neliniste pe care o avea coroana maghiara sau cea habsburgica in fata unei realitati culturale - confirmate demografic, o mai au cativa pe aici, astazi.

Nelinistea, revolta, negarea, represiunea, ascunderea,.. nu sunt solutii viabile.

Firesc ar fi sa ne Cunoastem Istoria, sa ne Asumam o Identitate, sa alegem o forma de guvernare care sa favorizeze ReStructurarea Sociala, sa ne Respectam Elitele, sa ne revenim de unde lucrurile au luat-o razna.

Nu din Nostalgie… ci de dragul copiilor nostri.

.

.

.

Vlad Totoianu