10
Mar

Problema Identitatii

   Posted by: admin   in DesTainuiri

EuropaProblema Identitatii este inutil pusa in discutie la Noi. Nu avem structura necesara acestei pro-puneri… atat de ignar dusa si balacita in im-punere. Identitatea Cui?.. si cu Ce?

Noi?..

Noi care… Ce?..

Nu cred ca meritam sa fim pusi sub asemenea Interogatie. Acest drept se Castiga. Noi, am facut doar sa-l pierdem - incepand cu 1940.

Identitatea este o problema de Spirit, Stil si Autoritate. Toate acestea se mostenesc, se apara si se afirma.

Memoria majoritatii romanilor bate, cel mult, pana spre bunici… unde numele de familie devin incerte din cauza analfabetismului si alcoolismului. Normalul nostru de agregare si coerenta sociala este satul… era satul. Idealul nostru a fost Ne-Atarnarea… si balabanirea - starea fireasca. Ori…nu ai cum… ASA - in asa hal fiind, sa-ti pui “Probleme”.

“Miracolul” limbii romanesti… nu apare “sus si tare” din structura etimologica: 30%latina de sec.V-VI, 30%franceza de sec.XIX, 30%slav de sec.IX-X si 10%turk de sec.XI-XII.

“Miracolul” continuitatii romanesti… nu tine de vlahi latinofoni, maghiari, bulgari, pecenegi, slavi,.. nu are de a face nici macar cu noi, romanii. “Continua” si “Milenara” a fost prezenta “mocanilor” in Carpati si Balcani.

“Prezenta” lor nu tinea de (vreo) cultura sau civilizatie anume - insa…le reflecta arhaic pe cele de proximitate. Acesti ”mocani”, din ratiuni strict pecuniare (din lat. pecunia,.. din lat. pecora), au inceput sa vorbeasca vulgar limba latina. Limba celor care - incepand cu sec.I i.e.n… le cumparau marfurile: Romanii. Crizele de autoritate, Ruralizarea, Persecutiile au “impins” AdStratul catre SubStrat. Cand “civilizatia” intra in sincopa, relatiile de schimb (singurele care mai ramaneau viabile) erau dominate de “mocani”.

Pastorii Romanilor au fost avuti… si Avutia le-a permis “accesul” in civilizatie. Erau o populatie de “primitivi” “cosmopoliti” - identitari prin indeletnicire si emancipati prin “Romanitate”. La un moment dat, cel mai probabil cu ocazia “slavizarii balcanilor”, deriva culturala s-a exprimat in sinonimia Vlah-Mocan… si intrarea in “istorie” a mocanilor. Cuvintele cheie (si dupa o mie de ani de pareri, speculatii si studii) din etnogeneza “noastra”… sunt si raman cele rostite de Anonymus: “pastores Romanorum”.

Intr-un mod stupefiant si specific, “ura de sine a romanului” incepe cu negarea in egala masura a “Romei” … cat si a… “Stanei”. Suntem o Intamplare greu de “cuprins”… iar cel mai usor e sa negi… si apoi sa te miri de ce esti “(re)Negat” de altii. Cand vom inceta sa negam, putem avea pretentia sa “afirmam”… “ceva”… “vizibil”.

Identitatea,.. este VIZIBILA cu fiecare pas si zi de zi in lumea civilizata. Ea nu implica notiunea de Continuitate… Ea este PREZENTA in civilitate. Este ceea ce nu inteleg multi teoreticieni ai “absentei”… in cazul nostru. Acesti teoreticieni sunt naivi si… pacat de efortul depus. Cautam ce nu este… cu disperare si indarjire: prin istorie, cronici, genealogii, etimologii, folclor, arheologie…

Tragic. Si atat.

Este ca si cum… din impotenta de afirmare si con-firmare… incercam sa gasim explicatii in “istoria noastra”. Istoria noastra… este iarasi mult spus… in ce ne priveste. Istoria se face!..se traieste!.. Nu poti face un “Ce” despre care habar nu ai ce inseamna.

Suntem Recenti!

30%romanitate, 70%kitsch, 1%geniu… “ontologie” a la roumaine…

Ce afirmam?.. Ce “se afirma” in Romania? Nimic. De ce?.. Pentru ca nu avem Foruri de Validare. Cei care se afirma, o fac - scapand prin recunoastere… Dincolo. ConFirmarea nu are cum sa vina, in tara noastra, din Interior. Dinamica: Afirmare-ConFirmare… se opreste la stadiul Jocului de Duminica in Sat: io’s mai avut, a mea’i mai frumoasa, ai mei sunt mai destepti,.. etc.

Si astazi,.. daca iesi din “sat” si nu ai taria de a trece “dincolo”… ramai prins intr-un spatiu al absurdului… deloc mioritic. “Mioriticul” a fost intemnitat, schingiuit si ingropat la Colectivizare. “Aici la noi”,.. este normal ca un parinte educat sa-i traseze copilului REALizarea “undeva”in Vest; stiind instinctiv ca “aici” nu se intampla mare lucru.

Noua ne trebuie… in primul rand… EDUCATIE si apoi exercitiu de CIVILIZATIE - neintrerupte de barbarisme bolsevice sau otomane… de care tot “noi” suntem vinovati prin nesfarsite tradari. Avem nevoie de educatie si exercitiul civilizatiei pentru a putea spera la o Structurare.

Suntem ramasite… Ramasitele “teleportarii ideologice” a taranimii la oras - Social… Ramasitele emigrarii Elitei - Cultural… Ramasitele marilor migratii - Istoric vorbind. La nivel individual,.. se aplica exact titlul: Din Viata Scapa Cine Poate.

Mai avem pana cand sa ne Asezam intr’a fi Ceva.

Asa ca… Problema Identitatii… este o Perspectiva Indepartata pentru noi.

Atata vreme cat principalele dileme sunt: cum ne descurcam?.. unde o tulim?.. pe care sa-l facem?.. Raspunsurile nu vor deveni Afirmatii… poate doar scuze.

Scuze ca ocupam geografic un loc BineCuvantat - din lat. Bene+Conventum… pe care am reusit sa-l Blagoslovim(din sl. blago+sloviti) cu Boscorodenii(din ukr. bozkorodity).

Vlad Totoianu