9
Nov

Roman si Vlahata

   Posted by: admin   in DesTainuiri

Cronici

.

Probabil… foarte putini dintre noi stim “Legenda” fratilor Roman si Vlahata.

Si mai putini… stim ca aceasta “Legenda” se constituie intr-un “Mit Esential” al românilor.

In general… pentru noi, românii, Cronicile nu “suna” bine… asa ca… Mai bine le spunem “Legende”.

Sa vedem, insa, cum suna “Legenda” lui Roman si Vlahata:

Prelegere pe scurt despre domnii Moldovei

… De când s-a inceput Tara Moldovei… in anul 6867…

.

Din cetatea Viniteai s-au inapoiat doi frati voievozi - Roman si Vlahata, care find de Credintă Crestină au fugit de prigoana ereticilor impotriva crestinilor si au venit la locul numit Roma Veche.

Si-au zidit cetate, Roman, după numele său…

Si si-au trait anii, ei si neamul lor, până ce Papa Formos s-au despartit de Ortodoxie a trecut la Latinie.

Si după despărtirea de legea lui Hristos, Latinii si-au intemeiat cetatea nouă si au numit-o Roma Noua …

Si au chemat la dânsii, la Latinie, pe Romanovici.

Dar Romanovici nu-au vrut, si au inceput să facă război mare cu dânsii…si nu s-au despărtit de credinta lor in Hristos.

Si din vremea aceea a tot fost in război, până la domnia lui Vladislav craiul Ungariei.

Iar Vladislav craiul era nepot de frate lui Sava arhiepiscopul Sârbilor, si a fost botezat de dânsul, si păstra credinta lui Hristos in taină. Dar după limbă si după orânduială crăiască era Latin.

Si in anii domniei lui Vladislav s-a ridicat război de către Tătari impotniva Ungurilor, de la cneazul Neimet din locurile sale in care rătăceau, de la râul Prut si de la râul Moldova. Si a trecut peste munti inalti si de-a curmezisul Tării Ardealului, si au ajuns la râul Mures si s-au oprit acolo.

Si auzind craiul unguresc, Vladislav, despre năvălirea Tătarilor, a trimis in grabă la Roma, la Impărat si la Papa ca să-i vină in ajutor. A trimis si la Romanii Vechi, la Romanovici.

Rornanii Noi si Romanii Vechi s-au adunat impreună si au venit in Ungania, in ajutorul craiului Vladislav.

Romanii Noi  au trimis o scrisoare, in taină, lui Vladislav al Ungariei,numită Tesătura de Aur:

<<Romanii Vechi au război cu noi pentru credintă, n-au vrut să fie cu noi in Legea Romană cea nouă, si trăiau in credinta grecească, in Roma Veche. Iar acum ei toti au venit cu noi la tine, in ajutor. Numai femeile si copiii mici au rãmas in Roma Veche. Iar noi suntem cu tine de-o lege. Cu prietenii tăi suntem impreună prieteni si dusmanilor tăi suntem dusmani.

Iar pe ei să-i trimiti inaintea tuturor oamenilor impotriva Tătarilor, ca ei să fie ucisi. Dacă Dumnezeu ii va scăpa pe acestia, tu să-i asezi la tine, in tara ta, ca ei să nu se mai intoarcă la Roma Veche. Iar pe femeile si pe copiii lor ii vom lua la noi in Legea Romană.>>

…Si netrecand multă vreme, a fost o lupta mare a lui Vladistav craiul Unganiei, cu Tătarii, cu cneazul Neimet, la raul Tisa.

Si au pornit Romanii Vechi inaintea tuturora, si după ei multi oameni, Unguri si Romani de lege Latină. Si i-au bătut pe Tătari mai intâi Romanii Vechi si după aceea Ungurii si Romanii.

Si au căzut putini dintre Romanii Vechi.

Iar craiul Vladislav al Unganiei s-a bucurat foarte mult de acest ajutor al lui Dumnezeu, iar Romanilor Vechi le-a dat privilegiu si i-a miluit foarte mult pentru vitejia lor.

Si le-a arătat Scrisoarea Romanilor Noi ce scria despre ei si despre femeile lor. Si i-a chemat ca să-i slujească lui ca să nu se ducă la Roma Veche, să nu piară de pe urma Romanilor Noi.

Si uitându-se in scrisoarea craiului, nu aveau incredere si au cerut de la crai să le dea voie să trimită sa cerceteze Roma Veche: Oare mai sunt femeile si copiii lor sau nu ?

Si s-au dus trimisii si s-au intors curand si le-au spus: Cetatea noastră, Roma Veche a fost dărâmată si femeile si copiii nostri au luat Romanii Noi in legea Latină.

Ei deci s-au inchinat Craiului Vladistav, rugându-l să nu-i impingă la legea Latină si să le dea voie să-si tie legea crestină grecească, si sa le dea pământ pentru trai.

Iar Vladislav i-a primit cu bunăvoie si le-au dat pământ in Maramures intre râurile Mures si Tisa, locul numit Cris. Si aici s-au asezat si s-au adunat Românii.

Si au trăit aici si si-au luat femei din Ungaria din Legea Latină la Legea Crestină pană in ziua de astăzi…

Si intre ei era un barbat intelept si viteaz, anume Dragos. Si a pornit cu ceata lui de ostasi la vânătoare de fiare…

“Cronicile slavo-române din secolele XV-XVI publicate de Ion Bogdan” de Petre P. Panaitescu

…………………………………………………….

Avem cateva repere temporale si spatiale - clare… legate printr-o naratiune mai mult sau mai putin reusita.

Este vorba de: Venetia (regiunea Veneto-Italia, vecina cu Romagna),.. Asuprirea Romanilor Crestini de catre Longobarzii eretici (570, 643 e.n./ Edictum Rothari),.. Papa Formosus (870, 890 e.n.),.. Regele Ladislau ? al Ungariei,.. Turanici din Moldova invadand Ardealul,.. Conflict deschis intre Latini si Ortodocsi,.. Cucerirea “Romei Vechi” de catre Latini (1204 e.n.),.. Crisana si Maramuresul colonizate de români vasali Coroanei Maghiare,.. Dragos.

Avem… si o serie de “inversari” in raporturile istorice - motivate de perspectiva narativa; aceea de prelat “ortodox”. Si anume:

“Roma Veche” este Byzantium iar “Roma Noua” este… fie Vaticanul, fie Constantinopolis-ul Cruciat - amandoua, despartite de “credinta in Hristos”. Pe de alta parte, exista si o perspectiva istorica ce transpare din text; Romanii Vechi erau Crestini… asa cum vor fi si românii lui Dragos. Românii care, vor “duce” cu ei amintirea Vechii Rome… dincolo de diferentele post-1054 intre Greci si Latini.

Care Ladislau?.. Ladislau I, Sfantul Ladislau, de la sfarsitul sec. XI…? Sau… Ladislau IV, Ladislau Cumanul, de la sfarsitul sec. XIII…?

Evenimentul central mentionat in cronica este Caderea Constantinopolului (Vechea Roma) sub Latini… adica 1204.

Asa ca… desi mi-ar fi placut sa fie vorba despre Ladislau I (1077-1095)… este despre Ladislau IV (1272-1290)… zis si Cumanul.

Si… mai este vorba de o Românizare a unor teritorii din actualul N-W si Nord al Romaniei.

Românizare aparuta dintr-o Directiva… Papala; o Bunavointa… Regala Maghiara; si o Conjunctura… Cucerirea Byzantium-ului de Cruciati.

………………………………………………………

Istoria nu o fac taranii sau mestesugarii. Istoria este facuta de “Cavaleri”(,.. duci, regi, imparati…) si consemnata de “Sacerdoti”.

Istoria este “suportata” de tarani si mestesugari; de cei care sunt “supt vremi”. In functie de care parte a… Calului te afli - “faci” sau “induri” Istoria; esti “in scari” sau “in copitele” lui… a calului.

Dimensiunea Senioriala si Razboinica dau Istoriei - Anvergura specifica; prin Istorie si Timp se calatoreste pe Aripi Ecvestre. Existenta la nivel istoric este in diateza activa - de Ordin Ecvestru… si pasiva - de Ordin Sacredotal.

La Nivel Istoric,.. taranii si comerciantii nu exista. Este firesc sa avem o problema cu istoria… noi, românii - tarani, in mare majoritate pana in sec. XIX. Tarani cu “osatura” Romanica si “infatisare” Slava. Strasnici (din sl. strašĩnŭ - “cumplit”) pastratori al datinilor (din sl. dĕdina - “mostenire”) - de la  Incondeierea Oualor de Pasti (click)… la Nedei (din sl. nedĕlja - “Duminica”).

Studierea Istoriei si Lingvisticii românesti de sfarsit al sec. XIX si inceput de sec. XX… impune inlocuirea termenului “daco-roman” (folosit eronat in Istorie dar adecvat in Lingvistica) din “etnogeneza”… cu acela de: slavo-romanic. Elementul “romanic” insemnand… Iliri romanizati sau Traci romanizati. Elementul “slavic” se refera la “slovacii” transilvaneni sau “bulgarii” regatzeni.

Termenul -”dacic”… este irelevant pentru Etnogeneza sau Limba româneasca; dacic inseamna - aristocratie “iraniana” si populatie “traco-slava”. Etnogeneza românilor intereseaza perioada sec. VII-XIII, adica: enclave de populatie romanica ruralizata si puhoi de norod slavic. Limba româneasca este o Limba Romanica Slavizata.

Fondatorul Scolii Lingvistice Iesene - Alexandru Philippide, ajungea in primele decenii ale sec. XX, la urmatoarele concluzii:

Invataturile pe care ni le da limba româneasca prin sunetele ei asupra istoriei poporului românesc din timpurile originii acestui popor sunt deci urmatoarele:

Pana in a doua jumatate a sec. VI p.Chr., poporul român a trait in peninsula Balcanica[...]. In a doua jumatate a se. VI s-au despartit insa, dacoromanii impreuna cu istroromanii de o parte, de macedoromani de alta parte[...]. In migratia lor spre nord si spre rasarit, dacoromanii s-au despartit in doua ramuri. O ramura s-a raspandit tot mai departe, treptat, peste Banat, teritoriul transcarpatin (afara de Tara Barsei si Tara Oltului, sud-estul Transilvaniei), Bucovina, Moldova, Basarabia. Alta ramura s-a raspandit peste Muntenia, Tara Barsei si Tara Oltului, sud-estul Transilvaniei. Peste Oltenia s-au revarsat si ramura banato-transcarpatina si ramura munteneasca.[...]Aceste despartiri in masa poporului român, care au provocat ramuri deosebite, trebuie sa aiba o cauza. Cauza nu poate fi decat aceea ca la sfarsitul sec. VI a incetat ultima rezistenta a statului roman (domnia lui Mauricius, 582-602) contra puhoiului slav (sloven si sarbo-croat) care, la inceputul sec. VII, [...], a cotropit cu desavarsire tot teritoriul romanizat, in special pe cel românesc, din Peninsula.

Opiniile lui Philippide sunt in concordanta cu “Legendele” ce vizeaza etnogeneza româneasca: “Roman si Vlahata” - din Cronica Moldo-Rusa si “Radul Negrulvoievod” - din Letopisetul Cantacuzinesc…

Filonul romanic, la noi, nu s-a manifestat prin “civilizatie”; s-a manifestat, in schimb, ca o nuca tare. In Nuca asta,.. au incaput: limba, ideea vechimii, identitatea crestina, cateva simboluri si obiceiuri. Toate acestea, duse in timp, de catre Mocani: oieri avuti, carvanari, capitani de plai, eruditi, prelati…

Aceasta minoritate activa, romanica, militanta… a facut Romania, a ridicat Romania, a orientat Romania.

Pe de alta parte, spiritul reactionar s-a hranit din masa populara de sorginte slavica din mediul rural. Ideile vehiculate au fost si sunt: samanatorismul, poporanismul, dacismul, romantismul-revolutionar, bolshevismul, comunismul nationalist, neo-comunismul…

1907… a fost o Rascoala a “Fondului” slavic impotriva “Formelor” occidentale, romanice… in contextul unei aculturatii masive.

Victoria facila si deplina a bolshevismului in ‘46… s-a datorat rezonantei pozitive cu Fondul Slavic a propunerii numita Colectiv (…devalmasie sau ohaba).

“Fascinatia” politica fata de Iliescu, concomitenta cu “avantul” dacologiei din anii ‘90… vin, exact din Fondul Slavic Reactionar la caderea Comunismului si a modelului identitar national-comunist!

Este vorba, in definitiv, de aceiasi oameni… de aceeasi sorginte, peste secole. Aceeasi lupta, cu sorti de izbanda schimbatoare. Victoria va fi insa, a Romaniei… De ce?

Romania este pentru Noi… o Realitate Istorica… ce nu are nimic in comun cu viziunea “humulesteanul hazliu”, intersectata bahic de viziunea “luceafarului din ipotesti”… si predata riguros prin scolile românesti.

………………………………………………………

Cand Arta pe care o Stapanesti misca Archai… iar la distanta, miza este viitorul… nu exista inocenta! Exista doar o Raspundere Enorma!

Din sec. XIX… o buna parte din “intelectualitatea” româna pacatuieste constant. Constant impotriva “Romaniei”. Este vorba de cei care…

Cantau ode conducatorului iubit (Carol, Dej, Ceausescu…); Se intrebau: “Pierit-au dacii?”; Faceau iconica Imaginea taranului român - numit “Ilie Moromete” (click); Promovau neamestecul in “treburilii ‘nterne” si exaltau nealinierea (…ca o varianta de neatarnare…); Continua si astazi, sa ne invete copiii prostii - mai mari decat am invatat noi la scoala… De exemplu: “Limba româna este o limba romanica… ce are la baza limba daca”.

Nu v-ati saturat sa fiti aiurea?!…  Intelectualilor.

Nu, mai bine, ascultati voi de Parinteasca Dimandare!? (click)

Vlad Totoianu