31
Dec

Limes Porolissensis

   Posted by: admin   in DesTainuiri

Limes Porolissensis

Mi-e greu sa tot… sanctionez greseli flagrante ale Istoria si Arheologia romaneasca. Trebuie sa o fac insa, de dragul Ratiunii celor care vor cerceta aceste locuri… in viitor. Cei care, sper eu, sa nu mai fie crescutzi ‘n “spiritul” generatiei “copy-paste”… si nici in “duhu” generatiei de “enoriashi pravoslavnici” - ce va urma.

Dacia Porolissensis este Una dintre cele Trei Dacii Romane - la Nord de Dunare. Din fericire, este o Provincie foarte bine reprezentata - in ceea ce priveste numarul si starea de conservare (naturala) a Castrelor.

Capitala Provinciei este Porolissum (actual: Moigrad - din мой-град), situat la 7km Est de Zalau.

Datele actuale… cu care “lucreaza” istoricii nostri sunt urmatoarele:

1. Limesul Imperiului trecea pe Creasta Mesesana si prin Vama Porolissum-ului

2. Exista un Drum Roman care venea dinspre Dej si altul care venea dinspre Cluj; amandoua legate intr-un fel de “bucla”, prin Porolissum

3. Dacii Liberi erau dincolo de Zalau

Gyrus Porolissensis

……………………………………………………………

Jenant…

1. Nu.

2. NU.

3. NU!

…………………………………………………………….

Adica!.. dragi specialishti:

1. Limesul Imperiului… granita Imperiului Roman… nu avea cum sa treaca prin Poarta Capitalei Provinciale. Trebuia sa existe un Spatiu de siguranta, catre N-W, spre Supuru-Giorcutza, la distanta de cel putin 40km… de Colonia Romana cu suprafata de peste 500ha si 20.000locuitori… numita Porolissum.

2. Niciunde… Nicicand… Imperiul Roman sau orice “Imperialist” cu ceva Pulpa prin Bostan… nu a facut Mega-Giratorii “de dragul florilor de cuc” prezente pe teritoriului unor Barbari - ipoteticii “daci-liberi”… de exemplu. Poate ati vrut sa ziceti… Drumul Roman Vatra Dornei-Bistrita-Dej-Zalau-Budapesta… sau… Turda-Cluj-Zalau-Budapesta. Poate ca nu ati fost atat de inteligentzi… incat sa faceti din JiBou - locul unde intoarce vulturu’ … de frica lu’ Gerula - bien sur!

3. Dacii Liberi… care bateau cu botele in usa Vamii din Porolissum… sunt o Reverie Bahica… a celor care au “cercetat intens” Porolissum-ul; aia care au “refacut” cladiri peste Drumul de Acces; aia care au “refacut” incinte civile cu zidurile strambe; aia care au “refacut” … de-a dreptul “meandric” zidul Castrului; aia care… fiind in mod constant “pulbere”… au “omis” din “reconstituiri” terasele de tragere pentru baliste - de pe Turnurile de Poarta;……..

Aia care… au confundat Sistemul Defensiv al Coloniei (sistem care proteja, EVIDENT, Sursa de Apa - aflata pe Creasta Mesesana) cu Limesul Imperiului.

JENANT!..

Limesul Cretinilor

………………………………………………………………

Sa va explic o tzaruka:

Limita Vestica… (pentru ca nu era un Limes propriu-zis)… era pe aliniamentul: Timisoara-Arad-Oradea-Marghita-Tasnad. Limita era mai mult simbolica… fiind trasata prin niste Valuri succesive - menite sa “semnalizeze” prezenta Aquilei… unor Yazigi si Vandali Federati.

Sistemul defensiv al Daciei Porolissensis este orientat catre EST… Est de Carpatii Orientali. Aliniamentul de Castre: Tihau-Romanashi-Bucium-Bologa… este ultima linie de aparare in fata (IN FATZA… BAH!), in fatza Porolissum-ului.

Momentul edificarii Sistemului Defensiv pe Creasta Mesesana… corespunde Razboaielor Marcomanice… cand hoardele germanilor au atacat “din spate” Porolissum-ul… si au distrus apeductele. Imparatul Marcus Aurelius i-a rezolvat definitiv pe Marcomani… dar… romanii din Porolisum si-au luat portia - si’ nvatat lectia; au aparat si fortificat Mesesul de unde le venea apa… iar in Interior - si-au transformat Horreum-ul din Castru, in Cisterna.

Mai vreti?

Presimt ca… Da!

Si atunci:

Drumul Roman intre Bistrita si Vatra Dornei… Ce faceti cu el… expertzilor… ce suntetzi!?????

Cum ramane cu Valea Bistritzei?.. cu Josenii, Mijlocenii, Susenii Bargaului,.. cu Tiha Bargaului… cu toata puzderia de sate cu Etimologie Slava din “teritoriul dacilor liberi”?

Lasam “dacii liberi” sa convietzuiasca “pashnic si etnonogenezic” cu bratzii nostri paleo-slavi-ortodocsi… de jur-imprejurul Ardealului Imperialist… si Catolic?

Nu suflam o vorbu-litza despre… Singura Biserica Romanica Intacta din Romania… cea din Herina?

…………………………………………………………….

BAHHHH MANIPULATORILOR!..

Cand aveti un Castru Roman pe Teritoriul Satului Romanasi… vecin cu Treznea… Ce Dreku mai vreti cu d(r)acii vostri slobozi&sovietici? Ati capiat?! Sunteti Cretini?.. Alcoolici?.. sau Agenti Rushi? Eroii nostri din Ip si Treznea or murit pentru ca erau Români!.. nu pentru ca erau pravoslavnici, daci sau tzarani.

Pentru ca erau ROMANI!.. INTELEGETI?

Cum v-ati gandit sa fundatzi Identitatea Poporului Român pe Dacii Liberi?

Sau…

Cum v-ati gandit ca poate exista “romanizare”, “aculturatie” sau “daco-romani” intr-un Teritoriu COLONIZAT… cu Romani?!

…sau …poate …nu ati gandit voi?.. A gandit Partidul?!… A gandit CeIstul-Slujnic-GRU?!… Au gandit Tovarashii?!

Fi-v-ar Ne-Atarnarea de rasu’ curcilor sa fie! V-au prostit Rushii cum au vrut! Si voi, fiindca aveati doar Profesionala de Istorie, erati mandri… de Ne-Atarnarea Dacica… in fatza Imperialismului Roman-European-Catolic.

JENANT bey STRUNGARILOR… care strunjitzi Dacia Traiana… k sa va iasa de-o Haiducie.

.

.

.

Vlad Totoianu