20
Nov

“Doctrina” Mithraica

   Posted by: admin   in DesTainuiri

.

In incercarea de a reconstitui… orice, pornesti de la ce este Ramas; de la ce este Comun; de la ce apare cel mai Frecvent.

………………………………………….

Din Mithraism ne-au ramas:

  1. Mithreum-urile
  2. Monumentele
  3. “De antro nympharum”… a lui Porphyr
  4. Crestinismul… ca “oglinda sparta si deformata”

………………………………………….

Imaginea Centrala a Mithraismului este “icoana” lui… “Mithra omorand Taurul”

Mithras-Cult

Astfel, ideea centrala… este  Sacrificiul.

Sacrificiul Cui?

Sacrificiul lui Mithra / Soarelui,.. Sacrificiul Taurului Lumii/ Lunii. Amandoi uniti in Sacrificiu. Amandoi in Conjunctie / Eclipsa… Conjunctie a doua Triade: Luna-Taur-Soare si Cautopates (Dimineata, Luciferus) - Mithra (Amiaza) - Cautes (Seara, Vesperus). O Triada Naturala… in Conjunctie cu una Umana. In Numele Triadei Umane fiind cuprins Misterul Nasterii Focului din Piatra; Cautes - Piatra Germinala, Mithras - Focul, “CautesPateo” - Piatra Revelata.

Ce fel de Sacrificiu?

Sacrificiul Mithraic este un Act Creator… de Lume. Act Creator ce se naste din Sacrificiul “Unului” Indeterminat, Impersonal. Zeu simbolizat in plan mitologic printr-un “Taur Alb”. Din Sacrificiul caruia “se hranesc”… Ceilalti si lumea.

Care Ceilalti?

Fiarele cu Carne… Serpii cu Sange - pe de-o parte (cea stanga) si Scorpionii cu Samanta… Spicele cu Pielea… Corbii cu Oasele - pe de alta parte (cea dreapta).

Expresia Ritualica a Sacrificiului este “Cina Tainica” intre Sol si Mithras; adica, intre Heliodromus si Perses. Heliodrom-ul (Mesagerul Soarelui) fiind Oficiant in Mithreum iar restul, ocupandu-si lojile in pozitii independente de Grad… intr-un fel ce prefigureaza arthuriana “Masa Rotunda”.

Cine sunt… Corbul, Spicul, Scorpionul si Cainele cu Sarpele?

Sunt “Cei Cinci” - ca “TOPOS” al Actului Creator; Cinci elemente care dau Sens “centrifug” Actului (Solve) si Coherenta Creatiei (Coagula); Cinci Grade-Martor strangerii de mana intre Perses (Luna) si Heliodromus (Sol). Si anume: Corbul-Chorax-Mercurius-Nigredo, Spicul-Nymphius-Venus-Albedo, Scorpion-Miles-Mars-Rubedo, Caine-Leo-Iuppiter-Auredo - Grade Inferioare… dominate de catre Sarpe-Pater-Saturnus - Gradul Superioar. Este Pentagrama vegheata de Soare si Luna, in care este sacrificat Taurul (pe la 2200 i.e.n.),.. sau Berbecul (pe la 100 e.n.),.. Pestii (peste 500 de ani), Varsatorul… Si Tot ASA.

Pentagrama Mitraica

Cuvintele Iudeului: “Luati mancati, Acesta este Trupul Meu, care se frange pentru voi spre iertarea pacatelor… Beti dintru acesta toti, Acesta este Sangele Meu, (al legii celei noi) care pentru voi (si pentru multi) se varsa spre iertarea pacatelor”… sunt doar o “vulgarizare” a Euharistiei; Un Ritual Arcan expus intr-un mod grobian catre “agrammatoi kai idiotai“.

Ce se petrece intre Sol si Mithra?

Mithras ridica, in semn de victorie, o halca din Taurul omorat - deasupra capului; Sol recunoaste Victoria si atributele solare ale lui Mithras. Se petrece… o Imbratisare, un Schimb, un Banchet, o Ridicare la Cer. Toate acestea sunt Ipostaze ale Luminii. Se trece de la o Lumina Orizontala - intre Cautes si Cautopates; de la un Soare Universal, Eclipsabil, Vincibil… la o Lumina Verticala, Ascendenta - catre un Soare Etern, Invincibil. Intreaga Creatie, prin Sacrificiul Creatorului, devine A’RTA.

Ce se petrece dupa…?

Ridicarea la Cer in Quadriga lui Sol se face catre Eternitate,.. spre Apele Infinitului,.. inapoi… ca Aeon. Rezulta Treimea: Mithra-Sol-Aeon dar… si o Renovatio Temporum. Mysterium-ul este cuprins intre Saturn-Chronos si Aeon-Chronos.

………………………………………………………..

… Doctrina Mithraica apare la Romani pe Timpul Imparatului Traian…

… Mithraismul incepe sa se stinga dupa Aurelian.

………………………………………………………..

Mithraismul este sincron Cultului Cavalerilor Danubieni… si apare dupa contactul Lumii Romane cu o Cultura in care era figurat deja, in sec. IV i.e.n., “Mithras” omorand Berbecele.

Mithraismul inseamna Nemurire… prin Stapanirea Ceremoniala a Timpului.

Doctrina Mithraica difera de Crestinism in mod Fundamental! Implinirea este In Timp… iar scopul Ritualului este Continuarea Miscarii Rotilor Timpului.

In Crestinism, “Salvarea” vine prin Oprirea Timpului… Dincolo de Timp; Eternitatea fiind “vazuta” ca o “Sistare a Timpului”… si nu asemenea unei Miscari Eterne  a Timpurilor.

“Nucleul ideatic” al Mithraismului este Doctrina Pythagoreica; intram in Viata printr-un Timp Solar… si plecam in Eternitate printr-un Timp Sideral.

Mithraismul este un Mister al Timpului practicat in forma Originara… la Roma si in Dacia Romana… de catre Elitele Militare Romane.

Impactul Psihologic, Cultural si Istoric al Cuceririi Daciei… asupra Romanilor a fost… Impresionant. Asemenea si… pierderea Ei.

Pierderea Ei… a facut posibil… Crestinismul.

……………………………………………………..

Ramane intrebarea: De ce au consacrat Tauroctonia? De ce au ales acel Moment din Trecut? De ce nu au facut iconica - imaginea Femeii Gardate?

Danubian Riders Cult

De ce au ales Ipostaza Persana - A Taurului,.. in locul Ipostazei Getice - a Berbecelui… sau celei Romane - a Pestilor?

Dacian Ceremonial Helmet

… Primat asupra Originii Cultului?..

… Posibil…

Desi,.. daca ar fi “ramas” la Imaginea Fondatoare - “Fratia Lupului”,.. s-ar fi “situat” in Era Gemenilor; in Neolitic, dincolo de Epoca Bronzului aflata sub Semnul Taurului.

Oricum… nu trebuie sa mergem mai departe de Numele Lui… si toata “doctrina” poate fi rezumata la Cuvantul Nostru Sfant: Libertate… Si la deviza noastra: “Viata’n libertate ori Moarte!”. Mithras inseamna Pileatus… si cam atat.

sic-semper-tyrannis

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Vlad Totoianu