3
Jan

Petra genetrix

   Posted by: admin   in DesTainuiri

FoculPetra genetrix

.

Motivul “Pietrei Nascatoare” apare in Mitologia Vedica, Mithraism si Colindele Românesti.

Spatiul Carpatic-Nord Dunarean fiind Romanizat, aparitia acestui motiv nu trebuie sa ne mire.

Mithraismul, prezent in Lumea Romana din sec. II-III-IV e.n.,  isi conserva clar acest motiv. In majoritatea monumentelor pastrate, Mithras “apare”, ca prin minune, din “piatra-seaca”… Se naste din ea, copil, cu o faclie - intr-o mana si un pumnal - in cealalta.

Expresia româneasca care desemneaza o aparitie miraculoasa - “a aparut din pamant, din piatra seaca” este… spectaculoasa; Mithras, chiar s-a “nascut” intr-o Pestera, dintr-o Piatra. Mithras, crescand, va face o minune (…printre altele) ce consta in transformarea “pietrei seci” in Piatra Izvor/Piatra Primaverii - lovind-o cu o Sageata. Asa ca… zicerea romaneasca a conservat foarte bine… si neasteptat aceste elemente.

In Spatiul Vedic, Zeul Focului - Agni apare din Piatra.

Semnificatia este Elementara si Arhaica; Focul se “naste” din piatra… din Piatra de Cremene. Este un prim act magic al omului; act care va fi pastrat in Mentalul Indo-European peste milenii. Focul apare Ritualizat atat la Romani cat si la Vechii Iranieni; ca Spatiu Sacru si Scanteie Divina.

Vechii Romani, asemenea Arienilor… aveau Trei Focuri Sacre: Vatra Rotunda - Centrala - dedicata Vestei, Vatra Semicirculara - Sudica - dedicata lui Vulcan si Vatra Patrulatera - Estica - dedicata Sacrificiilor.

Romanii, asemenea Persilor… il aveau pe Mithra. El era Zeul Luminii, Legamantului, Salvarii. Este un Spirit Prometheic - aducator si stapanitor al Focului. Este nascut din Piatra… si da omenirii - atat Lumina, cat si Fierul. Piatra, fiind atinsa de ea insasi - da Focul; Focul, atingand Piatra - da Metalul. Iata al doilea Mare Act Magic al Omului… faurirea Fierului.

Asadar Mithras - reuneste cele doua Prime Acte Magice ale Omului… Lumina si Fierul… din Piatra. De la Amorf… la Antropomorf… intr-Unul.

Dar Mithras… este si Cale. Mithras arata omenirii Calea Spiritelor. Calea Spiritelor,.. de la o Scanteie ce anima un Corp Amorf - la un Om ce Elibereaza Spiritul in Lumina Cereasca.

Se naste din Piatra, Traieste Eroic printre Semeni si apoi, se Ridica la Ceruri ca un Soare - din Soare, cu Soarele impreuna. Calea lui Mithras este asemenea Scanteilor din Vatra; din Pamant catre Cerul Instelat… Vertical… in Sus.

O Cale Inversa Caderii Pietrei din Cer.

O cale urmata de Vechii Iranieni inainte de Zoroastru.

O cale urmata de Romani inainte de Theodosius.

……………………………………………

Vlad Totoianu