25
Jul

“Stema” Daciei

   Posted by: admin   in DesTainuiri

Putem sa ne iubim Patria… si fara sa fim idioti!

……………………………………………….

…zilele trecute… mi-a fost, din nou, jignita Ratiunea de o “informatie” legata de Heraldica Romaniei,.. informatie ce flateaza doar NeSimtirea si NeStiinta.

Ea se refera la “Stema Daciei” prezenta pe Stema lui Mihai Viteazul – ce reprezinta Unirea celor “Trei Dacii”.

Pentru inceput… trebuie sa ne dam seama ca notiunea de “Stema” , tine de “Heraldica”! Heraldica asta… este o Arta… o Stiinta ce apare in Europa Medievala dupa Cruciade.

Dacia Barbara dispare in Antichitate!.. doar pentru ca sa intre in Eternitate ca - Dacie Traiana… tot atunci!

Sintagma “Cele trei Dacii” se refera la Dacia Romana. Romanii fiind “aia cu Acvila”.

Asa ca!..

…“Reunirea celor Trei Dacii - Aspiratie Milenara a Dacilor Liberi, sub Sceptrul lui Mihai – fapt evident in Heraldica epocii”… PUTE!

Pute a Prostie!.. Pute a creier balacit in cocartz academic!

………………………………………………

Trebuie sa intelegem, chiar daca ne vine sa capiem de nervi…

CA:

Proiectul Reunirii Celor Trei Tari Romanesti nu a fost “al nostru”… Nu aveam noi asa idei maretze prin glave!

A fost un Proiect Imperial si Catolic!.. inceput de Papa Clement al VIII-lea si de Imparatul Rudolf al II-lea pe la 1590 e.n.

“Noua” ne-au trebuit aproape 320 de ani sa-l realizam. Abia dupa 320 de ani “constiinta romanitatzii” si “educatia intelectualitatzii” s-au ridicat la un nivel capabil de asemenea Proiect European.

Bathory, Mihai, Horea, Iancu… ’48…. tot atatea zvarcoliri.

1918 - O nastere chinuita a unei Idei, batjocorita mai apoi, in dictaturi, comunism si imbecilitate.

Ce cauta Bathory prin zona?!… Pai ….

Haideti sa VEDEM:

Sigiliu Sigismund Bathory 1595

… ce vedem… Este Sigiliul lui Sigismund Bathory din 1595.

… ce scria de jur-imprejurul lui?.. SIGismundus Dei Gratia TRAnsilvaniae, MOLdaviae, VALachiae TRAnsalpinae ET SACri ROMani IMPerii PRINceps, PARtium REGni HVNgariae DOMinus, SICulorum COMes

Sigiliul lui Mihai din 1600 arata asa:

Sigiliu Mihai Viteazul 1600

… ce scrie pe el?.. “IO MIHAILI UGROVLAHISCOI VOEVOD ARDILSCOI MOLD ZEMLI. NML BJE MLRDIE

Asa cum… in 2010 nu poti sa faci politica internationala de capu’tau ca un schmecher; nici in 1600 nu puteai – pentru ca veneau niste “baietzi imbracatzi bine” care iti dadeau “Delete” - exact in sensul etimologic: Lat. deletus/delere…

Lectia supunerii se invata greu. Si mai greu – unde adversarul este Prostia.

……………………………………..

Trebuie sa mai intelegem … inca niste “chiestii interesante”… care ne vor enerva tare-tare:

Cronicarii romani din sec. XVII incep sa scrie “in draci” dupa Momentul “1595-1600”… sau “Bathory-Mihai”… sau cel mai bine:

“Clement-Rudolf”…

…adica: “nenorocitii aia de papistashi-imperialishti” care ne-au spus ca vorbim “un fel de italiana” si “ne tragem” din Romanii lui Traian; “Aia”,.. care s-au “crizat rau” cand si-au dat seama ca… TERRA ROMANORUM devenise “intre timp” – VLASKA ZEMLIA.

Noi… “nesimteam” bine… asa cum eram. Noi nu aveam “nelinisti”. Noi aveam o treaba cu Jugul si Subjugarea… adica o treaba mare de tot, de bovine – evocata in cimiliturile lu’  Balegutza.

Noi… ar fi trebuit se trecem repede… de la Jug la Belciug… apoi sa facem un salt pana la Jujau. De acolo,.. am fi putut trece in categoria “Pet”-uri, dupa care am fi putut fi (si) Stapani. De ce?

Pentru ca “Ruralizarea” unei Civilizatii se traduce la nivel Individual prin “Abrutizare”. Vorbim acum de Romania Justiniana si de Vlahii Medievali. De ce?!

Pentru ca altfel… ajungem exact cum suntem acum! Emigranti sau Nostalgici, intr-o tara unde nu suntem in stare sa ne aparam Libertatea ca suma de libertati animate prin raspunderi civice.

……………………………………..

…a!.. sa nu uit!.. Interpretarea “heraldicii sigilare” din pecetea lui Mihai:

Transilvania si Moldova supuse Voivodului Ungrovlahiei; cu Transilvania (Cei Sapte Munti,.. calcati in labele celor Doi Lei rampanti, afrontati in sustinerea unei sabii - simbolizand Oltenia si Banatul)… “supt” Bouru’Moldovenesc - fara belciug in bot. Si atat!

Culmea este ca… peste 300 de ani… vor fi Unite in aceesi ordine.

Am facut-O… dar in felul nostru.

Minunat!

Ar fi trebuit sa fim in stare sa O Pastram Asa! Sa fie… macar Atat - cat si-au dorit Altii sa fie!

“Noi”,  se pare,.. ca nu ne-am dorit-O destul de tare.

“Noi”… vorbim mult si fara vreun rost anume – molfaim non-stop cuvinte… Dar! lasam tinerii sa ia fieru’n piept. Si apoi, cu intzelepciune, ne reconciliem la un pahar cu bestiile.

Vlad Totoianu