16
Sep

Rumanii, Papistashii & Descalecatu’

   Posted by: admin   in Morala Minimala

Negru Voda

.

Ca sa prevenim exoftalmia reactiva la text… este bine sa stim Doi Ani legati de acelasi Eveniment Nefast petrecut in Valahia… si mai apoi, in Moldova:

1359 - Nicolae Alexandru - Valahia

1432/9 - Alexandru cel Bun - Moldova

… evenimentul este Slavizarea. Slavizare prin Credinta, Limba, Scriere!..

…………………………………………………………………………..

Harta orasului Campulung este Marturia unei Istorii… de putini stiuta; de… si mai putini - acceptata.

Din Nord spre Sud avem urmatoarea Desfasurare (…in timp si spatiu) : Schei, Baratia, Curtea Domneasca/Voievodala.

1. Scheii - autohtoni

2. Baratia Dominicana - Sf. Iacob… in Prima jumatate a sec. XIII

3. Curtea Domneasca,..  a lui Negru Voda si Biserica latina… in a doua jumatate a sec. XIII / Curtea Voivodala si Biserica pravoslavnica a doua jumatate sec. XIV,.. a lui Nicolae Alexandru, ce suprapune Curtea Domneasca.

………………………………………………………………………..

Letopisetul Cantacuzinesc… ne spune ca Negru Voda a fost recunoscut - Domnitor peste Basarabii din Cumanie. Aceasta recunoastere a presupus o miscare catre Vest, pe Arges, in Resedinta Voivodala de la Curtea de Arges.

Relocarea a fost marcata de o noua Ctitorie in Rit Latin; Biserica San’ Nicoara - in deal de actuala Biserica a Curtii Domnesti din Curtea de Arges.

Soarta lui Negru Voda… nu a fost una “fericita”; El… nefiind inmormantat, de “ai lui”, in deal,.. ci ‘n podeaua unei Capele, ce urma sa devina Biserica Domneasca. In plus,.. Basarabii au revenit pe Scaunul Voivodal imediat dupa El. Nici soarta Sotiei lui, Doamna Marghita,.. nu a fost mai buna.

Negru Voda ramane ceea ce a fost dintotdeauna: Un “Herzog” trimis intr-o “Herceg-Ovina”; Mare Organizator de Brambureala Cumano-Vlaho-Bulgara dupa Invazia Tatara; Un Nobil “rezolvat” de soarta cruda prin Valahia; ramas,.. bineinteles, in nostalgiile poporului.

…………………………………………………………………………..

Nu trebuie sa ne facem Iluzia ca “nu se stie”… Ce facem p’acilea… sau Ce-am facut p’ acilea…

“Se Stie” Exact!

Reusim sa fim… doar niste Cretini… deloc Smecheri (Din germ. Schmecker „persoană cu gust rafinat”) si nici atat Fraieri (Din germ. Freier „libertin”).

.

Vlad Totoianu

This entry was posted on Sunday, September 16th, 2012 at 6:14 pm and is filed under Morala Minimala. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed at this time.