26
Jul

Totzii si NeTotzii

   Posted by: admin   in Morala Minimala

GepidiaDin nou,.. Limba Romana… ne ofera o privire de ansamblu si adanc patrunzatoare asupra si inauntrul istoriei acestor pamanturi.

netót, -oátă adj. (ne- și tot, adică „neîntreg, incomplet, neom”). Idiot, tâmp.  M. pl. Un fel de Țiganĭ ungureștĭ nomazĭ care furaŭ și mîncaŭ și mortăcĭunĭ și care aŭ fost alungațĭ din Transilvania din ordinu luĭ Iosif II și aŭ fost robițĭ la noĭ pe la 1800. – La Olt nătot (Iov. 236). V. Țigan.
Sursa: Scriban (1939)

Putini dintre noi stim ca a existat “Tot” - ca denominativ etnic si toponimic. Aia care stiu sunt, ca de obicei, ungurii… nu rumanii.
Neamul Totzilor mai era atestat prin sec. IX intre Sava si Morava - pe un teritoriu numit in limba maghiara - Tótország (Tara Totzilor).

“Totzii” traiau odata in Ardeal, Oltenia si Voivodina… si se numeau Gepizi. Numele lor, in limba lor, era “thuat”… si insemna - Popor, Neam.

Totzii au fost slavizati incepand cu sec. VII e.n.

Peste Tót (Totzi)… au tot venit: Orosz (Rusi), Lengyel (Lesi), Marót (Moravieni), Nándor (Bulgari), Horvát (Croati), Oláh (Vlahi), Onogur (Ungurii), Szász (Sasi),.. adica… o gramada de Ne-Totzi.

Totzii aveau… tot dreptul sa fie pe aceste Pamanturi: pe vremea Gotzilor erau majoritari - ca “talpa tzarii”; i-au casapit pe Huni; Transilvania se numea Gepidia iar Tezaurul Romaniei are ca Simbol - un binecunoscut & recunoscut Tezaur Gepidic.

Gotzii erau… aia Federatzi de Romani, pe teritoriul Daciei; adica… “asistatzi social-economic-militar” de catre Romani… pentru a ocupa un teritoriu de kkt & marginal (”buffer-zone” in calea pestilentzelor si invaziilor orientale).

Treaba e nasoala… Tara de Netoti!..

Ne-totzi… fatza de Totzi - “ciurucurile” Gotzilor - “asistatzii” Romanilor.

Tara de… VIS!…

.

.

.

Vlad Totoianu


This entry was posted on Friday, July 26th, 2013 at 8:08 pm and is filed under Morala Minimala. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed at this time.