3
Dec

Attila Rasinari 420

   Posted by: admin   in Morala Minimala

Motto: “Ce iaste inlauntru aiestui Ocol iaste Pamant Rumanesc,..,nimanui induplecat”

………………………………………………………………………………………

AttilaDe multi ani - doua sute, daca este sa luam sursele din 1800, o informatie de importanta colosala pentru Istoria Romanilor trece neobservata:

“La 1488, in zilele “Marii sale de Dumnezeu cinstit Matias Craiu, prefacutu-s-au si s-au preinoit carte ocolnita a hotarului a satului Rasinariului, prin îndemnarea si ruga a cinstit scaun de leaghe 40 batrîni, pentru ca sa se stie si sa se pazeasca pe unde margi(ni)le hotarului nostru a Rasinariului, preste tot imprejur, precum veachia carte hotarnica, cea de la bunul si vechiul Craiu Atila 420…”. Dupa ce se indica punctele de hotar, iscalesc cneazul Bunea si cei 40 de bâtrîni, nu inainte de a inscrie in act aceasta tulburator de hotarita incheiere: “Ce iaste inlauntru aiestui ocol iaste pamant rumanesc a satului Rasinariului, nimanui induplecat, n-are nime a-l porunci nice in pamant, nice în apa, nice în ghinde, nice în jir…” Sursa: Monografia Comunei Rasinari/ BCU Cluj

Comuna Rasinari, de ceva vreme, nu inseamna doar Marginime, Junii Sibiului, Goga si Cioran. Daca este adevarat…

…comuna Rasinari, prin gasirea acelei “ocolnitze” care face referire la o “carte hotarnica”,.. devine epicentrul romanitatii romanilor.

Romanitate… prezenta in anul 420 e.n.,.. recunoscuta de Attila in 420 e.n.

In 420 Attila se intoarce la “ai lui” din captivitatea romana. Fusese dat romanilor drept garantie de pace intr-un pact cu Imperiul. Intoarcerea din 420 s-a facut cu promisiunea de revenire in calitate de cuceritor. Promisiunea a fost pe punctul de a se materializa in 452. I-au stat in cale Cuvintele Papei Leo I. Peste 3 ani… cuvintele n-au mai fost de ajuns in fata Vandalilor.

In 420 e.n. exista un pamant romanesc pe teritoriul fostei Dacii Romane… Unde “pastorii romanilor” isi duceau traiul, pe un pamant recunoscut de Attila, alaturi de alte neamuri germanice.

Avem o “enclava romanica” de pacurari si juni romani… in sec. V e.n.

…si noi tacem. Tacem din prostie.

Pentru ca… Attila?! Asa si?… Hoarda hunica era o CONFEDERATIE legata de TOLERANTA ETNICA si respect pentru un om; o hoarda in care elementul etnic dominant era gotic.

Pentru ca… Attila in Ardeal?! Asa si?… Chiar nu conteaza romanii din 420?

Pentru ca… Attila este amintit cu REVERENTA de romanii pacurari din Marginime?! Asa si?.. Poate ca asa a fost! Bun!.. cu o mana de pastori care vorbeau romaneste; o limba cunoscuta Lui.

Ne-o recunoscut Attila in 420… Si noi, acum,.. nu o mai facem. Jenant.

Daca nu este adevarat…

…si totul este o inventie a unui prelat din sec. XVIII… asa cum credea Iorga in 1906,.. devine penibil. Penibil dpdv al argumentelor fantasmagorice folosite de rasinarenii aflati intr-un litigiu funciar…cu sashii sibieni.

Oricum… motivatia data de Iorga acestui “evident falsh” este hilara: “…intrebuinteaza izvoare mai vechi si cuprinde o multime de nume, de lucruri si de oameni.” Aceasta nu este cea mai mare problema pentru Iorga in cazul de fata; pentru ca prin 1869, cu mult inainte ca el sa-si dea cu parerea, erau publicate doua variante in latina de catre T. Cipariu - pentru acelasi act de hotarnicie. Amandoua cu “…bonae memoriae pervetusti regis Attilae in anno CDXX statutum existerat…”; amandoua…. “…fuit facta tempore Matthiae regis, dum erat annus MCDLXXXVIII, die XXII mensis Maj”. Ele erau copiate din J. Kemeny la 1731; ele au fost reluate de  G. Baritiu in 1874.

In concluzie…

Asa cum Sibiul este… mult peste Brasov,… Marginimea este mult peste Sacele.

Iar Scoala Romaneasca din Rasinari este mult peste “Prima Scoala Romaneasca”.

Ocolnita din Rasinari predateaza Scrisoarea lui Neacshu cu 33.

:-)

Hai pa!

.

.

.

Vlad Totoianu

This entry was posted on Wednesday, December 3rd, 2014 at 7:29 pm and is filed under Morala Minimala. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed at this time.